7 tips voor een goed plan voor de verbouwing

okt 23

Hoe vaak hoor je die horrorverhalen, dat een verbouwing helemaal uit de hand gelopen is? Vaak vallen al die problemen terug te brengen op één ding: een onduidelijk plan. 

Als interieurarchitect heb ik aardig wat verbouwingen op mijn naam staan. Uit ervaring weet ik hoe je de meeste valkuilen kunt vermijden. 

Wanneer je je aan deze 7 tips houdt, wordt het verbouwen stukken eenvoudiger.

1. Maak een Programma van Eisen

Als je gaat verbouwen, heb je doel voor ogen. Dit bestaat uit wensen en eisen. Zet je dit op papier, dan vormt dit het Programma van Eisen, ofwel PvE.

Probeer achter de oorsprong van je wensen te komen. Waarom wil je je woonkamer uitbouwen? Wil je meer ruimte in de zithoek? Of meer licht in huis?

Een deel van deze wensen zijn je eisen. Deze zet je bovenaan je Programma van Eisen. Daarna som je je wensen op, op volgorde van belangrijkheid. Bedenk daarbij goed het eindresultaat. Wat wil je wel en wat wil je niet wilt hebben.

Zonder een Programma van Eisen heb je geen leidraad. De kans is dan groot dat je tijdens de bouw van je plan afwijkt en alles duurder wordt en langer duurt. Beter een goed onderzoek vooraf dus!

2. Bepaal je budget

 

investering-200_425-141x300Zorg ervoor dat je van tevoren precies weet hoeveel je aan je verbouwing uit wilt geven. Houd altijd een marge achter de hand voor tegenvallers.

Indien de verbouwing gefinancierd wordt, maak dan tijdig een afspraak met een expert. Door alle veranderingen in de bankwereld kan het lastiger zijn om een financiering te krijgen. Bovendien duurt het langer (6-8 weken) om de papierwinkel rond te krijgen.

Ik heb dit onlangs nog meegemaakt: Iemand die dacht eenvoudig een financiering te kunnen krijgen, kreeg “nee” van de bank te horen.

3. Maak een gedetailleerd plan van wat je wilt verbouwen

Start met een “moodboard”. Dat is een verzameling met sfeerplaten van je droominterieur op een groot vel papier.

Dan bedenk ik de meest ideale indeling voor jouw situatie. Eerst schetsmatig in de vorm van vlekken en looproutes. Je kunt een plattegrond tekenen waarbij je alle muren weg laat. Met kartonnen blokjes ga je het huis weer indelen.

Daarna werk je alles steeds verder uit op tekening en in een technische werkomschrijving. Tot in de kleinste details als deurscharnieren, type en merk stopcontacten, plinten, vloer, ga maar door. Ieder onderdeel.

Denk aan:

 • De materialen, met vermelding van de kwaliteit of het merk.
 • De afwerking van wanden, vloeren en plafond.
 • De kleuren.
 • De aansluitingen tussen het bestaande en het nieuwe gedeelte.
 • Het vaste meubilair.

Vergeet niet bij de gemeente een vergunningscheck in te dienen en eventueel een omgevingsvergunning aan te vragen. Ook als er geen vergunning nodig is, moet je een verbouwing toch bij de gemeente melden.Bouwvergunning

4. Vraag meerdere aannemers

Wanneer je hele plan uitgewerkt is, kun je verschillende aannemers (advies: minimaal drie) vragen om langs te komen. Vraag de aannemer ook om referenties.

Geef ze allemaal de tekeningen van wat je wilt hebben én van de bestaande situatie.

5. Zorg dat alles van tevoren duidelijk is

1348846731dreamstimeextrasmall_13177639-300x191Stelposten. Wat zijn het en hoe voorkom je ze?

Als je alle offertes van de aannemers binnen hebt, kun je ze vergelijken. Vaak staan er een aantal stelposten in. Dit zijn schattingen. Meestal te lage schattingen. Vaak omdat de aannemer niet precies weet wat het onderdeel wordt. Zorg ervoor dat deze stelposten duidelijk worden en vraag ze de offerte aan te passen zodat alle kosten bekend zijn.

Dit is heel belangrijk omdat het anders later tot onenigheid kan leiden. Begin desnoods later met de verbouwing.

Op deze wijze heb ik onlangs voor een klant een klein vermogen bespaard. Zo bleek de meest voordelige aannemer ineens de duurste te zijn.

6. Contract

Maak je keuze voor de aannemer waarbij je het beste gevoel van prijs-kwaliteit hebt. Dit is soms niet de goedkoopste aannemer.

Lees de voorwaarden van de aannemer. Een contract is een wederzijdse commitment. Wanneer de voorwaarden duidelijk in het voordeel van de aannemer geschreven zijn, moeten zeker de alarmbellen gaan rinkelen.

Belangrijk is het bijvoorbeeld om een boeteclausule te hebben voor het door schuld van de aannemer te laat opleveren van bouwfases. Maak ook goede afspraken over de betaalmomenten.

7. Houd tijdens de verbouwing intensief contact met de aannemer

bouwoverleg-300x285Tijdens de bouw merk ik dat dingen altijd anders dan gepland lopen. Daarom moet je zoveel mogelijk contact houden met de aannemer. Natuurlijk kan veel via de mail, maar je moet zeker een aantal keren in de week tijdens werktijden op de bouw komen.

Ik plan dit van tevoren in op vaste momenten in de week. Zo kan iedereen van tevoren zijn vragen voor de bouwvergadering klaarmaken.

Bonus:

Vergeet niet in je budgettering rekening te houden met de afwerking. Mooie gordijnen zijn duurder dan je denkt! Juist de afwerking geeft je interieur de uitstraling waarnaar je op zoek bent.

Neem nu de eerste stap

Download de gratis Verbouw 4-Stappenplan PDF hier.

Leave a Comment:

(55) comments

Rembert halsema last week

Misschien een goede tip voor de lezers die een badkamer willen verbouwen.
U kunt een tijdelijke douchecabine huren die overal in huis is te plaatsen.
Vakkundig geinstalleerd en een service in geheel Nederland.
Blijf lekker douchen tijdens de badkamerverbouwing voor nog geen 100 euro per week.

Reply
  Interior Issues a few days ago

  Hele goede tip, Rembert!

  Ik heb wel je linkje uit je bericht gehaald om reclame te voorkomen, maar als mensen een beetje Google-werk doen, komen ze je vast tegen!

  Reply
Verbouwen of verhuizen? | Verhuisadvies a couple of years ago

[…] te maken voor jezelf met de voor- en nadelen van beide opties. Wordt het verbouwen, lees dan deze zeven handige tips voor een verbouwing. Ben je van plan te gaan verhuizen, gebruik dan dezechecklist met praktische […]

Reply
Marie de Jonge a couple of years ago

Toen ik mijn huis ging verbouwen heb ik de fout gemaakt om niet goed te plannen en niet alle materialen goed te berekenen. Dit is echt cruciaal. Wanneer je materialen tekort komt tijdens je verbouwing, is dat erg vervelend. Soms duurt het zelfs langer om materialen te bestellen, waardoor je vertraging kan oplopen.

Reply
  Interior Issues a couple of years ago

  Dank je wel Marie,

  Zo zie je maar: het draait om de voorbereiding. Heb je een goed masterplan, dan pas kun je aan de gang!

  Reply
Verhuizen of verbouwen | Verhuisadvies a couple of years ago

[…] te maken voor jezelf met de voor- en nadelen van beide opties. Wordt het verbouwen, lees dan deze zeven handige tips voor een verbouwing. Ben je van plan te gaan verhuizen, gebruik dan dezechecklist met praktische […]

Reply
Lisa a couple of years ago

Goede tips! Deze kan ik zeker gebruiken! Een verbouwing vind ik altijd spannend. De ingeschatte tijd wordt meestal niet gehaald, wat tot de nodige stress kan zorgen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit wel lukt?

Reply
  Interior Issues a couple of years ago

  Onze tools helpen zeker, maar helemaal voorkomen doe je dat nooit, Lisa. Er zijn altijd onverwachtheden tijdens het (ver)bouwen. Het is altijd verstandig een extra uitloop aan te houden na de verbouwing. Al is het maar voor je eigen gerustheid, of alleen al om ruimte te hebben voor wat extra dingetjes.

  Reply
Pieter 3 years ago

Altijd deze stappen opvolgen!! Erg goed geschreven en zo kom je vrijwel niet voor onvoorziene kosten!!

Reply
  Interior Issues 3 years ago

  Dank je wel Pieter!

  Reply
Maaike 3 years ago

Wat ook goed is om rekening mee te houden is de afvoer van het puinafval. Plan alvast een container in zodat je niet zonder zit en nergens met je afval naar toe kunt. Succes!

Reply
  Interior Issues 3 years ago

  Dank je Maaike! Goede toevoeging

  Reply
Jelle 4 years ago

Hoi,

Zou je mij de checklist kunnen sturen per mail?
Handig voor de te plannen verbouwing!

Groet, Jelle

Reply
De Brauwere Sam 6 years ago

Tips lijken zeker een meerwaarde te kunnen bieden. Reeds een verbouwing achter de rug waarbij veel zaken verkeerd liepen. Nu wil ik geen enkel risico nemen door me veel beter voor te bereiden. Dit kan hierbij zeker helpen.

Reply
  Interior Issues 6 years ago

  Dank je Sam,

  Ik zal je per mail de PDF met tips sturen.
  Fijne dag!

  Reply
Dee Jaski 6 years ago

Ha Sven,
Onlangs een verbouwing gevolgd van een familielid en daar werd ik niet erg blij van. Dan heb ik het over de voorbereiding, waar uiteindelijk, volgens mij onnodig, op kwaliteit moest worden ingeboet. Ik weet nu dat ik zó niet wil verbouwen.
Na ‘Verbouwen in 5 Stappen’ te hebben gelezen en deze ‘7 tips’ is me duidelijker hoe ik mijn aankomende verbouwing voor het samenvoegen van 2 appartementen in het traject goed kan volgen en redelijk in de hand zou kunnen houden. Iemand met uw ruime ervaring als vraagbaak beschikbaar geeft me een beter gevoel hierover.
Ik kijk uit naar de checklist, die me daarbij kan helpen.
Vriendelijke groet,
Dee.

Reply
Rob Mulder 6 years ago

Zeker nuttige tips, net een huis gekocht en willen ook gaan verbouwen graag zouden wij ook een checklist ontvangen.

Reply
HANS Van Der Poel 6 years ago

Allereerst de beste wensen voor 2014. Dit jaar gaat het gebeuren, we gaan (moeten) verhuizen, dus ik was heel verrast deze uitstekende site vinden. Wij gaan zeker ons voordeel hiermee doen. Mag ik svp ook de checklist ontvangen. Groet Astrid van der Poel

Reply
  Interior Issues 6 years ago

  Hoi Hans en Astrid,

  Dank je wel voor de complimenten en jullie ook een fantastisch 2014, waarin veel gaat gebeuren als ik dat zo lees…
  De checklist is onderweg!

  Hartelijke groet,

  Sven van Buuren

  Reply
Gwyneth Aubrey 6 years ago

Hey,

zeer interessant… ik ben van plan om binnen een 2 a 3 jaar bij te bouwen dus jouw checklist zal zeker van pas komen

mvg
Gwyneth

Reply
Wilma 6 years ago

Hallo Sven,

We hebben pas een huis gekocht, waar flink in verbouwd moet worden. Jouw tips komen hierbij goed van pas.
Ik ben ook benieuwd naar je verbouwingschecklist. Zou je die kunnen toesturen?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,
Wilma

Reply
joeri 6 years ago

Hoi Sven,

Bedankt voor deze tips. Ik ben momenteel bezig met de onderhandelingen voor mijn eerste huis, dus binnen kort kan ik mij helemaal uit leven op mijn eerste verbouwing.

Gr, Joeri

Reply
  Interior Issues 6 years ago

  Hoi Joeri,

  Je ontvangt de checklist zsm. Mocht je nog vragen hebben – je kunt ons altijd mailen!

  Reply
Merel Hueting & Norbert Meijer 7 years ago

Hoi Sven,

Fijne tips! Die zijn altijd welkom als er een verbouw avontuur aan zit te komen. Over een kleine maand mogen we sleutel in ontvangst nemen van ons nieuwe huis waar een hoop aan verbouwd moet worden.
Graag ontvangen we dan ook de checklist, die zullen we vast goed kunnen gebruiken. Alvast hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Merel & Norbert

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Merel en Norbert,

  Allereerst gefeliciteerd met jullie nieuwe huis. Als je vragen hebt over verbouwen, dan kun je hier of op onze Facebook pagina (interior-issues.nl/facebook) altijd terecht!
  De checklist is onderweg.

  Groet,

  Sven van Buuren

  Reply
Yvonne van Engelen 7 years ago

Zeer bruikbare tips, als ervaringsdeskundige weet ik wat er allemaal mis kan gaan bij een verbouwing. Voor een volgende verbouwing ontvang ik graag de checklist.Vriendelijke groet Yvonne

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Yvonne, de checklist is onderweg. Wat is er misgegaan bij jouw verbouwing? Deel je ervaring, daar kunnen anderen weer van leren 🙂

  Reply
Lieke 7 years ago

Bedankt voor de handige tips! Meer dan waar!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Lieke,

  Dank je wel! De checklist is onderweg!

  Reply
Louis 7 years ago

Ben je dankbaar voor je tips. Denk erover om wat bouwkundige aanpassingen te laten doen (doorbraak woonkamer naar slaap/werkkamer, nieuwe badkamer) en ben dan ook zeer geïnteresseerd naar je checklist. Vriendelijke groet!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Louis,

  Dank je wel, graag gedaan.
  De checklist is onderweg. Succes met de doorbraak van de muur. Is deze dragend of is het een gewone tussenmuur?

  Reply
greet 7 years ago

Goeie tips!! Bedankt!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Graag gedaan, Greet.

  De checklist voor verbouwen is onderweg naar jou!

  Reply
Nienke 7 years ago

Dag Sven,

Bruikbare tips. Binnenkort gaan we een hele etage verbouwen. Zou je mij je checklist kunnen sturen?

Bedankt! Nienke

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Natuurlijk Nienke,

  De checklist is onderweg naar jou.
  Mocht je tips willen hebben, aanvullend op de checklist, dan kun je ons uiteraard altijd mailen.

  Reply
Stephan 7 years ago

Een herkenbaar verhaal, daarnaast is het moeilijk om überhaupt een offerte te krijgen. De aannemers die ik gecontacteerd heb laten lang op zich wachten. Mag ik van jou ook de checklist?
Met vr. Gr. Stephan

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Stephan,

  Dank je wel voor je reactie. Je zou van aannemers in deze tijd anders verwachten, toch?
  Er zijn volgens mij ook een aantal aannemers die deze blog lezen of in ieder geval de Facebook pagina van Interior Issues in de gaten houden. Het zou dus zo kunnen dat je straks via deze pagina ineens wel een actieve aannemer hebt!

  De checklist komt jouw kant op.

  Reply
Ina 7 years ago

Ik heb idd een ‘verbouwingsangst’, misschien dat ik het nu aandurf met deze tips!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Met de checklist die je zo van mij krijgt, durf je het vast en zeker, Ina!

  Reply
Marleen Maris 7 years ago

Hallo Sven,

Je hebt zeer nuttige informatie verstrekt voor het verbouwen van een woning. Ik vond het bijzonder interessant om te lezen.
Wie weet hebben we het in de toekomst nodig.

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Dank je wel Marleen, wat leuk om te horen. Ik heb je ter voorbereiding op de toekomst alvast de checklist toegestuurd.

  Reply
Rozemarijn de Jonge 7 years ago

Een heel nuttige lijst!
Wij hebben ook nog een flink verbouwingsproject voor de boeg, maar we stellen het uit omdat we er zo tegenop zien. De verbouwing (geen zware ingreep:-)) van de keuken, enige tijd geleden was een enerverende toestand mede omdat de tijd gelimiteerd was en er al doende beslissingen genomen moesten worden over materiaal en dergelijke. Dat het allemaal gelukt is komt omdat we overgestapt zijn naar een aannemer die meedacht.

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Rozemarijn,

  Leuk om te horen!
  Een goede, meedenkende aannemer is altijd prettig. Wanneer je deze keer met de verbouwingschecklist alles tot in de details voorbereid hebt en er geen open einden zijn, dan kan het niet anders dat je verbouwing als een zonnetje gaat en je straks in een prachtig af huis woont.

  Ik mail je zometeen de lijst!

  Ps. Binnenkort meer verbouwingstips, dus houd de site en Facebook in de gaten.

  Reply
Talitha 7 years ago

Hallo Sven,

Dank voor de tips, ze zijn erg welkom want over twee maanden staat hier de verbouwing voor de deur. Gelukkig hebben we het tot nu toe goed gedaan als ik naar je tips kijk.
Graag zou ik de checklist van je ontvangen. Alvast dank!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Talita,

  Dank je wel voor je reactie. Met de checklist, die ik je zo zal mailen zal de verbouwing helemaal soepel gaan. Houd onze Facebook en blog trouwens goed in de gaten, want binnenkort meer!

  Reply
Marten Kampman 7 years ago

Hey Sven,

Mooi bericht, ga binnenkort misschien een verbouwingsproject aanpakken dus ben wel benieuwd naar de verbouwingschecklist!

Groet!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hee Marten,

  De checklist is per mail naar je onderweg. Succes met je verbouwing & als je tips nodig hebt… Houd de site, Facebook en Pinterest in de gaten.

  Reply
Ryan de Kom 7 years ago

Hey Sven,

Onze laatste verbouwing is alweer ruim 5 jaar geleden. Ik herken heel veel punten die je opnoemt. wat mij het meest verraste was dat ondanks hele duidelijke communicatie ( mondeling en schriftelijk) er toch dingen mis kunnen gaan. Ook het aanwezig zijn op de bouwplaats is cruciaal. Maar het belangrijkste vind ik een aannemer die in mogelijkheden denk en ook creatief kan meedenken. Complimenten voor alle tips! Heel goed verhaal. Ga zo door!!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Ryan,

  Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Het op de bouw aanwezig zijn is inderdaad heel belangrijk. Vooral omdat je dan ook direct kunt kortsluiten én voorkomen. Een goede, meedenkende aannemer is cruciaal, maar zonder goed plan loopt het ook dan mis…

  Reply
Mike van Beek 7 years ago

Geweldige tips! Ik wou dat ik deze bij mijn vorige verbouwing als had gehad! Ik kijk uit naar je volgende blog.

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Dank je wel Mike voor je reactie. Goed om te horen!

  Reply
Tineke van den Tillaart 7 years ago

Dit is een duidelijke handleiding om de verbouwing van je huis goed te laten verlopen! Mijn complimenten!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Dank je wel Tineke. Ik zal je per mail de checklist sturen, voor het geval je zelf een keer gaat verbouwen.

  Reply
Merlijn 7 years ago

hi Sven,
mijn laatste verbouwing is lang geleden en dat is niet voor niets…
Had ik jouw tips toen maar gehad!!
Fijn om te weten dat het ook anders kan. Volgende keer weet ik je jou en je tips te vinden 🙂 Bedankt!

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Dank je wel Merlijn, voor je reactie. Mocht je ooit weer gaan verbouwen, per mail zal ik je de checklist voor verbouwen toesturen. Dan kun je die dan in ieder geval goed gebruiken!

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment:

CONTACT US
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.
Plan je verbouwing!
Verbouwen is intensief en complex. Wij hebben al onze ervaring samengevoegd in een stapsgewijze handleiding. Zo kun zonder zorgen je verbouwing voorbereiden.
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.
Wacht even!
Download nu zonder risico het GRATIS (ver)Bouwhandboek! Of je nu opnieuw inricht, verhuist, verbouwt, nieuwbouwt... Dit boek is een must-have en bovendien helemaal gratis!
Je gegevens zijn veilig: Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht.
Je ontvangt geen reclame van derden.
Plan je verbouwing!
Verbouwen is intensief en complex. Wij hebben al onze ervaring samengevoegd in een stapsgewijze handleiding. Zo kun zonder zorgen je verbouwing voorbereiden.
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.
Vervelende pop-up?
Hopelijk maar een klein beetje. Nog vervelender is het wanneer je gaat verbouwen of opnieuw inrichten zonder ons GRATIS handboek.
Je krijgt:
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.
Terug van weggeweest?
Je krijgt deze melding omdat je minimaal 60 seconden op deze pagina bent. Big Brother is watching you...
 
En ik hoop natuurlijk dat dat komt doordat je aandachtig aan het lezen bent.
Er staat namelijk een handboek met nog meer leesvoer voor je klaar:
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.