oktober 23

7 tips voor een goed plan voor de verbouwing

55  comments

Hoe vaak hoor je die horrorverhalen, dat een verbouwing helemaal uit de hand gelopen is? Vaak vallen al die problemen terug te brengen op één ding: een onduidelijk plan. 

Als interieurarchitect heb ik aardig wat verbouwingen op mijn naam staan. Uit ervaring weet ik hoe je de meeste valkuilen kunt vermijden. 

Wanneer je je aan deze 7 tips houdt, wordt het verbouwen stukken eenvoudiger.

1. Maak een Programma van Eisen

Als je gaat verbouwen, heb je doel voor ogen. Dit bestaat uit wensen en eisen. Zet je dit op papier, dan vormt dit het Programma van Eisen, ofwel PvE.

Probeer achter de oorsprong van je wensen te komen. Waarom wil je je woonkamer uitbouwen? Wil je meer ruimte in de zithoek? Of meer licht in huis?

Een deel van deze wensen zijn je eisen. Deze zet je bovenaan je Programma van Eisen. Daarna som je je wensen op, op volgorde van belangrijkheid. Bedenk daarbij goed het eindresultaat. Wat wil je wel en wat wil je niet wilt hebben.

Zonder een Programma van Eisen heb je geen leidraad. De kans is dan groot dat je tijdens de bouw van je plan afwijkt en alles duurder wordt en langer duurt. Beter een goed onderzoek vooraf dus!

2. Bepaal je budget

 

investering-200_425-141x300Zorg ervoor dat je van tevoren precies weet hoeveel je aan je verbouwing uit wilt geven. Houd altijd een marge achter de hand voor tegenvallers.

Indien de verbouwing gefinancierd wordt, maak dan tijdig een afspraak met een expert. Door alle veranderingen in de bankwereld kan het lastiger zijn om een financiering te krijgen. Bovendien duurt het langer (6-8 weken) om de papierwinkel rond te krijgen.

Ik heb dit onlangs nog meegemaakt: Iemand die dacht eenvoudig een financiering te kunnen krijgen, kreeg “nee” van de bank te horen.

3. Maak een gedetailleerd plan van wat je wilt verbouwen

Start met een “moodboard”. Dat is een verzameling met sfeerplaten van je droominterieur op een groot vel papier.

Dan bedenk ik de meest ideale indeling voor jouw situatie. Eerst schetsmatig in de vorm van vlekken en looproutes. Je kunt een plattegrond tekenen waarbij je alle muren weg laat. Met kartonnen blokjes ga je het huis weer indelen.

Daarna werk je alles steeds verder uit op tekening en in een technische werkomschrijving. Tot in de kleinste details als deurscharnieren, type en merk stopcontacten, plinten, vloer, ga maar door. Ieder onderdeel.

Denk aan:

 • De materialen, met vermelding van de kwaliteit of het merk.
 • De afwerking van wanden, vloeren en plafond.
 • De kleuren.
 • De aansluitingen tussen het bestaande en het nieuwe gedeelte.
 • Het vaste meubilair.

Vergeet niet bij de gemeente een vergunningscheck in te dienen en eventueel een omgevingsvergunning aan te vragen. Ook als er geen vergunning nodig is, moet je een verbouwing toch bij de gemeente melden.Bouwvergunning

4. Vraag meerdere aannemers

Wanneer je hele plan uitgewerkt is, kun je verschillende aannemers (advies: minimaal drie) vragen om langs te komen. Vraag de aannemer ook om referenties.

Geef ze allemaal de tekeningen van wat je wilt hebben én van de bestaande situatie.

5. Zorg dat alles van tevoren duidelijk is

1348846731dreamstimeextrasmall_13177639-300x191Stelposten. Wat zijn het en hoe voorkom je ze?

Als je alle offertes van de aannemers binnen hebt, kun je ze vergelijken. Vaak staan er een aantal stelposten in. Dit zijn schattingen. Meestal te lage schattingen. Vaak omdat de aannemer niet precies weet wat het onderdeel wordt. Zorg ervoor dat deze stelposten duidelijk worden en vraag ze de offerte aan te passen zodat alle kosten bekend zijn.

Dit is heel belangrijk omdat het anders later tot onenigheid kan leiden. Begin desnoods later met de verbouwing.

Op deze wijze heb ik onlangs voor een klant een klein vermogen bespaard. Zo bleek de meest voordelige aannemer ineens de duurste te zijn.

6. Contract

Maak je keuze voor de aannemer waarbij je het beste gevoel van prijs-kwaliteit hebt. Dit is soms niet de goedkoopste aannemer.

Lees de voorwaarden van de aannemer. Een contract is een wederzijdse commitment. Wanneer de voorwaarden duidelijk in het voordeel van de aannemer geschreven zijn, moeten zeker de alarmbellen gaan rinkelen.

Belangrijk is het bijvoorbeeld om een boeteclausule te hebben voor het door schuld van de aannemer te laat opleveren van bouwfases. Maak ook goede afspraken over de betaalmomenten.

7. Houd tijdens de verbouwing intensief contact met de aannemer

bouwoverleg-300x285Tijdens de bouw merk ik dat dingen altijd anders dan gepland lopen. Daarom moet je zoveel mogelijk contact houden met de aannemer. Natuurlijk kan veel via de mail, maar je moet zeker een aantal keren in de week tijdens werktijden op de bouw komen.

Ik plan dit van tevoren in op vaste momenten in de week. Zo kan iedereen van tevoren zijn vragen voor de bouwvergadering klaarmaken.

Bonus:

Vergeet niet in je budgettering rekening te houden met de afwerking. Mooie gordijnen zijn duurder dan je denkt! Juist de afwerking geeft je interieur de uitstraling waarnaar je op zoek bent.

Neem nu de eerste stap

Download de gratis Verbouw 4-Stappenplan PDF hier.You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Misschien een goede tip voor de lezers die een badkamer willen verbouwen.
  U kunt een tijdelijke douchecabine huren die overal in huis is te plaatsen.
  Vakkundig geinstalleerd en een service in geheel Nederland.
  Blijf lekker douchen tijdens de badkamerverbouwing voor nog geen 100 euro per week.

  1. Hele goede tip, Rembert!

   Ik heb wel je linkje uit je bericht gehaald om reclame te voorkomen, maar als mensen een beetje Google-werk doen, komen ze je vast tegen!

 2. Pingback: Verbouwen of verhuizen? | Verhuisadvies
 3. Toen ik mijn huis ging verbouwen heb ik de fout gemaakt om niet goed te plannen en niet alle materialen goed te berekenen. Dit is echt cruciaal. Wanneer je materialen tekort komt tijdens je verbouwing, is dat erg vervelend. Soms duurt het zelfs langer om materialen te bestellen, waardoor je vertraging kan oplopen.

  1. Dank je wel Marie,

   Zo zie je maar: het draait om de voorbereiding. Heb je een goed masterplan, dan pas kun je aan de gang!

 4. Pingback: Verhuizen of verbouwen | Verhuisadvies
 5. Goede tips! Deze kan ik zeker gebruiken! Een verbouwing vind ik altijd spannend. De ingeschatte tijd wordt meestal niet gehaald, wat tot de nodige stress kan zorgen. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit wel lukt?

  1. Onze tools helpen zeker, maar helemaal voorkomen doe je dat nooit, Lisa. Er zijn altijd onverwachtheden tijdens het (ver)bouwen. Het is altijd verstandig een extra uitloop aan te houden na de verbouwing. Al is het maar voor je eigen gerustheid, of alleen al om ruimte te hebben voor wat extra dingetjes.

 6. Wat ook goed is om rekening mee te houden is de afvoer van het puinafval. Plan alvast een container in zodat je niet zonder zit en nergens met je afval naar toe kunt. Succes!

 7. Hoi,

  Zou je mij de checklist kunnen sturen per mail?
  Handig voor de te plannen verbouwing!

  Groet, Jelle

 8. Tips lijken zeker een meerwaarde te kunnen bieden. Reeds een verbouwing achter de rug waarbij veel zaken verkeerd liepen. Nu wil ik geen enkel risico nemen door me veel beter voor te bereiden. Dit kan hierbij zeker helpen.

 9. Ha Sven,
  Onlangs een verbouwing gevolgd van een familielid en daar werd ik niet erg blij van. Dan heb ik het over de voorbereiding, waar uiteindelijk, volgens mij onnodig, op kwaliteit moest worden ingeboet. Ik weet nu dat ik zó niet wil verbouwen.
  Na ‘Verbouwen in 5 Stappen’ te hebben gelezen en deze ‘7 tips’ is me duidelijker hoe ik mijn aankomende verbouwing voor het samenvoegen van 2 appartementen in het traject goed kan volgen en redelijk in de hand zou kunnen houden. Iemand met uw ruime ervaring als vraagbaak beschikbaar geeft me een beter gevoel hierover.
  Ik kijk uit naar de checklist, die me daarbij kan helpen.
  Vriendelijke groet,
  Dee.

 10. Zeker nuttige tips, net een huis gekocht en willen ook gaan verbouwen graag zouden wij ook een checklist ontvangen.

 11. Allereerst de beste wensen voor 2014. Dit jaar gaat het gebeuren, we gaan (moeten) verhuizen, dus ik was heel verrast deze uitstekende site vinden. Wij gaan zeker ons voordeel hiermee doen. Mag ik svp ook de checklist ontvangen. Groet Astrid van der Poel

 12. Hey,

  zeer interessant… ik ben van plan om binnen een 2 a 3 jaar bij te bouwen dus jouw checklist zal zeker van pas komen

  mvg
  Gwyneth

 13. Hallo Sven,

  We hebben pas een huis gekocht, waar flink in verbouwd moet worden. Jouw tips komen hierbij goed van pas.
  Ik ben ook benieuwd naar je verbouwingschecklist. Zou je die kunnen toesturen?

  Alvast bedankt!

  Met vriendelijke groeten,
  Wilma

 14. Hoi Sven,

  Bedankt voor deze tips. Ik ben momenteel bezig met de onderhandelingen voor mijn eerste huis, dus binnen kort kan ik mij helemaal uit leven op mijn eerste verbouwing.

  Gr, Joeri

 15. Hoi Sven,

  Fijne tips! Die zijn altijd welkom als er een verbouw avontuur aan zit te komen. Over een kleine maand mogen we sleutel in ontvangst nemen van ons nieuwe huis waar een hoop aan verbouwd moet worden.
  Graag ontvangen we dan ook de checklist, die zullen we vast goed kunnen gebruiken. Alvast hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,

  Merel & Norbert

 16. Zeer bruikbare tips, als ervaringsdeskundige weet ik wat er allemaal mis kan gaan bij een verbouwing. Voor een volgende verbouwing ontvang ik graag de checklist.Vriendelijke groet Yvonne

 17. Ben je dankbaar voor je tips. Denk erover om wat bouwkundige aanpassingen te laten doen (doorbraak woonkamer naar slaap/werkkamer, nieuwe badkamer) en ben dan ook zeer geïnteresseerd naar je checklist. Vriendelijke groet!

 18. Dag Sven,

  Bruikbare tips. Binnenkort gaan we een hele etage verbouwen. Zou je mij je checklist kunnen sturen?

  Bedankt! Nienke

 19. Een herkenbaar verhaal, daarnaast is het moeilijk om überhaupt een offerte te krijgen. De aannemers die ik gecontacteerd heb laten lang op zich wachten. Mag ik van jou ook de checklist?
  Met vr. Gr. Stephan

  1. Hoi Stephan,

   Dank je wel voor je reactie. Je zou van aannemers in deze tijd anders verwachten, toch?
   Er zijn volgens mij ook een aantal aannemers die deze blog lezen of in ieder geval de Facebook pagina van Interior Issues in de gaten houden. Het zou dus zo kunnen dat je straks via deze pagina ineens wel een actieve aannemer hebt!

   De checklist komt jouw kant op.

 20. Hallo Sven,

  Je hebt zeer nuttige informatie verstrekt voor het verbouwen van een woning. Ik vond het bijzonder interessant om te lezen.
  Wie weet hebben we het in de toekomst nodig.

 21. Een heel nuttige lijst!
  Wij hebben ook nog een flink verbouwingsproject voor de boeg, maar we stellen het uit omdat we er zo tegenop zien. De verbouwing (geen zware ingreep:-)) van de keuken, enige tijd geleden was een enerverende toestand mede omdat de tijd gelimiteerd was en er al doende beslissingen genomen moesten worden over materiaal en dergelijke. Dat het allemaal gelukt is komt omdat we overgestapt zijn naar een aannemer die meedacht.

  1. Hoi Rozemarijn,

   Leuk om te horen!
   Een goede, meedenkende aannemer is altijd prettig. Wanneer je deze keer met de verbouwingschecklist alles tot in de details voorbereid hebt en er geen open einden zijn, dan kan het niet anders dat je verbouwing als een zonnetje gaat en je straks in een prachtig af huis woont.

   Ik mail je zometeen de lijst!

   Ps. Binnenkort meer verbouwingstips, dus houd de site en Facebook in de gaten.

 22. Hallo Sven,

  Dank voor de tips, ze zijn erg welkom want over twee maanden staat hier de verbouwing voor de deur. Gelukkig hebben we het tot nu toe goed gedaan als ik naar je tips kijk.
  Graag zou ik de checklist van je ontvangen. Alvast dank!

 23. Hey Sven,

  Mooi bericht, ga binnenkort misschien een verbouwingsproject aanpakken dus ben wel benieuwd naar de verbouwingschecklist!

  Groet!

 24. Hey Sven,

  Onze laatste verbouwing is alweer ruim 5 jaar geleden. Ik herken heel veel punten die je opnoemt. wat mij het meest verraste was dat ondanks hele duidelijke communicatie ( mondeling en schriftelijk) er toch dingen mis kunnen gaan. Ook het aanwezig zijn op de bouwplaats is cruciaal. Maar het belangrijkste vind ik een aannemer die in mogelijkheden denk en ook creatief kan meedenken. Complimenten voor alle tips! Heel goed verhaal. Ga zo door!!

  1. Hoi Ryan,

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Het op de bouw aanwezig zijn is inderdaad heel belangrijk. Vooral omdat je dan ook direct kunt kortsluiten én voorkomen. Een goede, meedenkende aannemer is cruciaal, maar zonder goed plan loopt het ook dan mis…

 25. Geweldige tips! Ik wou dat ik deze bij mijn vorige verbouwing als had gehad! Ik kijk uit naar je volgende blog.

 26. Dit is een duidelijke handleiding om de verbouwing van je huis goed te laten verlopen! Mijn complimenten!

 27. hi Sven,
  mijn laatste verbouwing is lang geleden en dat is niet voor niets…
  Had ik jouw tips toen maar gehad!!
  Fijn om te weten dat het ook anders kan. Volgende keer weet ik je jou en je tips te vinden 🙂 Bedankt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}