oktober 13

Basisverlichting Woonkamer tips

3  comments

Twee weken terug heb ik een blogpost geschreven waarin ik je uitleg hoe je in 5 stappen je verlichting fixt. Heb je ‘m nog niet gelezen? Klik hier. Deze week ga ik wat dieper in op de basisverlichting van de woonkamer.

Alleen basisverlichting in de woonkamer verwijdert alle schaduw, maar maakt het saai.
Alleen basisverlichting in de woonkamer verwijdert alle schaduw, maar maakt het saai.

De woonkamer is een lastige ruimte om te verlichten. Dat komt doordat het zoveel functies bevat. Van tv kijken, een goed boek lezen tot vrienden ontvangen.

Lichtplan woonkamer

Verlichting maakt of breekt de zorgvuldig opgebouwde sfeer. Dus zorg voor een goed lichtplan.

Begin met het aanbrengen van de basisverlichting. Daarmee zorg je dat alles gelijkmatig verlicht is. Dat er zo min mogelijk schaduwen zijn. Zo is er voldoende achtergrondhelderheid. Dat heeft je oog nodig om zich te oriënteren. Minder grote verschillen in de lichtsterkte zorgen ervoor dat je ogen minder moe worden.

foscarini_havana_suspension_lamp_without_plug_a
Foscarini Havana, hanglamp met algemene verlichting.

Het is een must dat de basisverlichting dimbaar is. Zo kun je afhankelijk van het gebruik de sfeer aanpassen.

Plafondlamp woonkamer

Je kunt voor de basisverlichting een plafondlamp gebruiken. Deze kun je aansluiten op het aansluitpunt in het midden van het plafond. Kies voor een lamp die naar het plafond straalt of alle kanten op straalt.

Vaak is alleen een plafondlamp niet genoeg als basisverlichting. We adviseren daarom altijd een tweede lamp. Bijvoorbeeld een staande lamp die alle kanten op straalt. Je moet er namelijk voor zorgen dat de hele woonkamer verlicht wordt.

Ingo Maurer hanglamp geeft rondom licht.
Ingo Maurer hanglamp geeft rondom licht.

Uplighter

Door een lamp naar boven te laten stralen weerkaatst het licht via het plafond terug. Zo heb je nauwelijks schaduwen. En dat is het doel van de basisverlichting. Groot voordeel van uplighters is dat ze niet verblinden. Dit komt doordat je de lichtbron niet ziet.

Prandina Equilibre plafondlamp straalt naar het plafond.
Prandina Equilibre plafondlamp straalt naar het plafond.

Indirecte verlichting woonkamer

Indirecte verlichting is verlichting die weerkaatst wordt via plafonds, wanden of andere elementen. Ze maken schaduwen van andere lichtbronnen zachter. Daarom dus perfect voor basisverlichting. Veel indirecte lampen zijn vrijstaande vloerlampen of wandlampen.

Inbouwspots in het plafond

Deltalight inbouwspots kunnen gericht, maar ook algemeen licht geven.
Deltalight inbouwspots kunnen gericht, maar ook algemeen licht geven.

Wanneer plafondspots een brede schijnrichting hebben, kun je ze gebruiken voor de algemene verlichting. Kies dus niet voor die kleine halogeenspotjes, maar de grotere variant. Die is wat krachtiger, heeft een grotere reflector en geeft veel prettiger licht. Deze lampen zijn dimbaar maar ook richtbaar. Ideaal dus voor de basisverlichting.

Voor deze lampen zijn lichtbronnen verkrijgbaar in een scherpere lichthoek, met meer gebundeld licht. Gebruik dat model niet voor de basisverlichting. Wel voor de sfeerverlichting. Zo kun je dus met één type inbouwarmatuur af om zowel basisverlichting te geven als sfeerverlichting.You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Leuk om te zien dat er aandacht wordt besteed aan verlichting. Je leest zoveel blogs over het interieur, en mensen schijnen te vergeten dat je met de juiste lampen een kamer praktisch een hele andere look kunt geven. Leuk om te lezen!

 2. Bedankt voor de bruikbare tips. Heb er zeker wat aan gehad voor mijn nieuwe woning.
  Echter zit ik nog met een probleempje qua verlichting.
  Ik heb namelijk een kleine living en vond het mooi om een (aanwezige) hanglamp boven mijn salontafel te hangen. Maar nu zit ik er dus mee, wat doe ik boven de eettafel die dus in dezelfde ruimte staat? Nog een hanglamp lijkt me teveel van het goede in zo’n kleine ruimte en haalt de aandacht weg van de lamp boven de salontafel. Maar bijvoorbeeld spots lijkt me weer zo kaal… hebben jullie hier een tip voor??
  Boven de salontafel heb ik trouwens een zwarte moderne (Met van dat staaldraad, naam Julia van Leenbakker) hangen, wat past hier het best bij, of zou ik ervoor moeten kiezen om de hanglamp toch boven de eettafel te plaatsen??
  Alvast bedankt

  1. Hee Jolanda,

   Dank je wel voor je berichtje.
   Je vraag is moeilijk in te schatten, maar overweeg eens een witte dubbele grote (AR111, diameter van 11-12cm) opbouwspot, bijvoorbeeld van Zuiver.
   Daarmee krijg je wel (dimbaar en richtbaar) licht, maar concurreert er niets met je lamp boven de salontafel. Bovendien houd je je zithoek flexibel. Je kunt ook met bijvoorbeeld een booglamp in de zithoek werken, of een lamp als de Artemide Tolomeo Mega of juist de Flos 265.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}