augustus 25

Een interieurontwerp maken – hoe gaat dat nou in zijn werk?

0  comments

Het maken van een interieurontwerp is een organisch proces. Bovendien is ieder ontwerptraject anders. Ik weet niet of ik het hele proces wel in zijn geheel en gestructureerd in één blogpost kan vertellen. Maar, ik ga mijn best doen:

Reden van de verbouwing

big-why1De reden van de verbouwing weet je vaak zelf heel goed te noemen. Maar er is meer. Ooit is er iets bij je gaan broeien. Een irritatie, een tekortkoming van je interieur. Daaruit is het idee voor verbouwen ontstaan. Maar misschien, omdat het zo’n onbewust proces is geweest, is verbouwen niet eens de beste oplossing. Is een simpele aanpassing voldoende. Of een ander type verbouwing.

Dit is het vlak waar je als interieurarchitect heel veel kunt betekenen. Door het stellen van de juiste vragen kun je achter de oorsprong komen en de beste oplossing kunt verzinnen. Je luistert tussen de regels door en daar steek je veel van op.

Een deel hiervan gebeurt in ons -voor iedereen- gratis Handboek voor Verbouwen. Maar gedurende de vervolgstappen kom je achter veel meer details. Deze dingen maken het ontwerp af.

Overigens heb ik het nu over verbouwen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het nieuw bouwen van een huis. Misschien nog wel veel meer. Want dan komen er nog veel meer vragen op je af!

Wensen eisen dromen

Voor je verbouwing heb je waarschijnlijk al een aantal wensen bedacht. Eisen zijn er zeker ook. Maar dan zijn er nog de dromen. Door hier naar opzoek te gaan, komen we weer achter een aantal van die achterliggende redenen. Hoe zou jouw leven er ideaal gezien uitzien? En hoe kunnen we dat met wat omdenken en slimme oplossingen gewoon bereiken?

Dat klinkt misschien wat romantisch, maar heel vaak is het gewoon haalbaar. Kijk maar naar onderstaande spreuk van Walt Disney.

png1Verwoorden in schetsen en beelden

Al die dingen die de revue gepasseerd zijn, kun je dit concreet maken met een schetsblok en sfeerfoto’s die je verzameld hebt. Dit leidt tot een concept: Een rode draad waar nu nog losse flodders aan hangen. Die losse flodders zijn ideeën, waarvan sommigen al concreet zijn, bijvoorbeeld een ideale tafel. Anderen nog vaag en misschien helemaal niet reëel.

Ik vind het heel belangrijk dat het ontwerp ook van jou is. Jij moet er immers in wonen. Daarom betrek ik je altijd intensief in het ontwerpproces. Bijvoorbeeld door een volle dag bij jou thuis te komen ontwerpen.

10491069_10152104607736792_5357796672910449080_nInterieurontwerp uitwerken tot een schetsontwerp

Natuurlijk kun je met losse flodders niets bouwen. Daarom werk ik dat altijd uit tot een concreet interieurontwerp. Vaak wordt dit schetsontwerp genoemd. Dit zijn leesbare tekeningen waarin ieder onderdeel van het ontwerp omschreven staat. Bijvoorbeeld in plattegrondbasis met daaromheen alle aan te passen, te bouwen of te kopen elementen.

Het kan ook zijn – afhankelijk van wat nodig is – dat het interieurontwerp helemaal in 3D uitgewerkt wordt. Zwartwit of kleur. Kleur bij een verbouwing, maar bij nieuwbouw is vaak zwartwit handiger. Kleuren komen later aan de orde.

Een schetsontwerp van Interior Issues heeft altijd een praktische basis. Dat mooie jasje dat lukt ook wel. Zoals ze in de Bauhaus periode al zeiden: “de vorm volgt de functie“. Zo blijft een interieur veel langer bij je passen en erger je je niet aan de onhandigheden. Geen showroom-interieur dus.

Leesbaar interieurontwerp – tekeningen voor jou

4d5547930f5de31b4c181fe269763cf8Zo’n schetsontwerp bevat vooral leesbare tekeningen voor jou. Ik bespreek ze altijd intensief, waarbij ieder detail doorgenomen wordt. De aanpassingen worden gemaakt en de tekeningen kunnen weer een stap verder uitgewerkt worden voor de bouwer.

Leesbare tekeningen voor de aannemer

Een aannemer verlangt heel andere tekeningen dan jij. Hem interesseert die leuke stoel niet. Hij moet weten waar jij welk stopcontact wilt hebben. Hoe hoog, hoeveel, welke kleur, welke schakeling, etc. Daarop kan hij zijn prijs baseren.

bouwtekeningen_06Realisatie van het interieurontwerp

Dit laat ik even aan een vervolgpost over, bovendien kun je hier al meer over vinden op mijn blog.

Kortom,

Of je nu zelf je interieurontwerp gaat maken, of daar een professionele interieurarchitect voor inschakelt. En of wij dat nu zijn of een ander… Start bij ons gratis Handboek voor (ver)bouwen.

Er valt nog veel meer te vertellen over het maken van een interieurontwerp. Dus mijn vraag aan jou: waar zou jij meer over willen weten?

Deel het met ons in het reactieveld. Als dank voor je reactie ontvang je van mij een geweldig CADEAU! Je ontvangt mijn verbouwingsplanner.

PS. Ken je meer mensen die gaan BOUWEN of VERBOUWEN? Deel dan direct deze blog door op de daarvoor bestemde knoppen te duwen.You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}