Menu

Kleur op je muur

aug 13

Om een ruimte in één keer een sterke verandering van sfeer te geven,
is het een goed idee om met kleur op je muur te werken.

Maar welke kleur moet je nu kiezen? En op welke muur?

Ik krijg regelmatig van mensen te horen dat ze het lastig vinden om de juiste kleur te kiezen.​

Met het stappenplan dat ik je nu ga geven, wordt het kiezen van de juiste kleur een fluitje van een cent.

Allereerst heb je de keuze tussen een aantal verschillende producten waarmee je kleur op je muur kan krijgen. Van behang tot plaatmateriaal. Hier beperk ik mij even tot het schilderen van een kleur op de muur.

Andere materialen voor op de muur vind je hier

De muur schilderen

Muurverf is de meest eenvoudige en voordelige manier om je muur een kleur te geven. Je hoeft er zelfs niet eens meer de deur voor uit. Zo kun je online al je verfspullen bestellen! Van vachtroller, een verfbak en schilderstape tot de pot verf in de juíste kleur.

Hoe kies je de juiste kleur op de muur?

Dat speelt nu natuurlijk door je hoofd. Ik ga je alleen eerst vragen waarom je kleur nodig denkt te hebben. Welke wand heb je gekozen? Of ga je alle muren een kleur geven? Gewoon de grootste wand? Of een hoekje? Kijk nog eens goed naar de ruimte. Hoe ziet deze er uit?

flexa_kleurenwaaier_kleurtrends_

Is de kamer langwerpig? Probeer die richting dan te versterken met de keuze van je wand. Schilder dan de lange wand.

Wil je juist een hoekje creëren, dan is het misschien beter om de wand in die hoek te schilderen.

Wil je het zicht naar achteren trekken, om op die wijze de ruimte wat spannender te maken, dan is het slim om het laatste stuk van de zijwand te schilderen.
Dat heb ik bijvoorbeeld gedaan bij de winkel BrandMission in Haarlem.

Als je bovenstaande trucs in het achterhoofd houdt, dan moet je nu de juiste wandkeuze kunnen maken.

Het effect van kleuren op de muurEffecten-kleur-op-de-muur-680x177

Wat doet welke kleur?

Wit is helder, fris en reflecteert het licht goed. Ideaal in een donkere ruimte. Zo oogt de ruimte lichter en ook groter. Wit kun je met alle kleuren combineren.

Zwart is strak. Zwart verbergt ook oneffenheden omdat schaduwen minder opvallen. Maar zwart is wel heel donker. Ook vormt het een groot contrast. Kies daarom nooit pikzwart op een groot oppervlak, maar altijd donkergrijs.

Zorg er dus altijd voor dat er naast zwart en wit ook middentinten in grote hoeveelheid zijn. Pas zwart voorzichtig toe. Ook zwart kun je goed combineren met andere kleuren.

Grijs is iets tussen wit en zwart in. Grijs wijkt en versterkt diepte. Net als in de natuur: iets dat verder weg is, is grijzer, er valt minder kleur op je ogen.

Blauw oogt van nature koel. Blauw is ook kalmte en rust. Blauw kun je goed toepassen in een kamer waar veel warm daglicht (van het zuiden) binnen valt. Met daglicht uit het noorden moet je oppassen. Dat is van zichzelf al koel.

Groen is net als blauw een rustgevende kleur. Het oogt alleen niet zo koel. Veel klassieke vergaderzalen hebben groene bekleding.[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=vrm9pcI5QQI” width=”295″ class=”alignright”]

Geel is warm en gezellig. Het kan zorgen voor een warmer gevoel in een kamer die op het noorden ligt. Echter, pas op met teveel geel. Vooral in de zonnebloem tinten. Voor je het weet ziet het er veel te zoet uit.

Rood is de meest warme kleur. De kleur van liefde maar ook agressie. Rood is de complementaire (tegenovergestelde) kleur van groen en brengt juist geen rust. Rood is de signaalkleur en valt heel erg op. Daarom is er maar weinig rood nodig om ergens de aandacht op te leggen.

Dan is het nu tijd om de kleur voor op de muur te kiezen

En gelijk een tip: Wees niet bang.

Bij de kleurstaaltjes van de grote merken, focus je je alleen op de onderste 3 tot 4 kleuren. Alleen die komen in aanmerking! Je wilt immers een statement zetten. Dat kan het beste met een stevige kleur! De kleuren daarboven zijn voor op andere (rustige) wanden.

Ja dat is schrikken, maar dat valt in werkelijkheid mee. Bovendien: Meestal is de bovenste van de drie de juiste. Die daaronder zijn mooi voor accenten.

get_img_by_name.pl_

Overigens kun je ook online je kleur uitkiezen. Let op: er zit wel verschil in de kleur die je op je scherm ziet en de kleur die je uiteindelijk op je muur verft. Bij de verfmerken kun je de stalen ook online bestellen.

Tint

Nu weet je in welke tint je moet kiezen. Welke kleur het nu wordt, kan ik je niet heel eenvoudig vertellen. Wat ik wel kan zeggen: Wanneer je niet van blauw houdt, moet je die kleur ook niet gebruiken. Maar is je kamer op het zuiden, dan is blauw niet zo verkeerd. Het zonlichtdat daar binnenvalt is warm en vormt zo een mooie tegenhanger. Kamer op het noorden? Kies dan voor een warmere tint. Maar niet gelijk geel of rood. Er zijn vele tussentinten, zoals een warme paars.

Trends

De trends in kleuren veranderen. Net als de mode in kleding. Ieder seizoen komen er weer nieuwe trendkleuren. Je kunt, wanneer je dat leuk vindt met de trend meegaan. Je kunt ook voor een kleur kiezen die langer meegaat. Dat is aan jou.

Kleurstaaltjes

Inmiddels heb je de hoeveelheid staaltjes wel flink kunnen terugschroeven. Bekijk de volgende dag eens (niet ’s avonds laat want dan is het licht veel te slecht) wat je er van vindt. Welke kleur pas het beste bij je ruimte?

Accessoires

Kleur hoeft niet overal terug te komen in je accessoires. Vaak is het namelijk niet eens zo goed om je kleur op je muur op veel verschillende plekken terug te laten komen. Dan gaan ze namelijk met elkaar concurreren, wordt het rommelig en dan verliest het z’n spanning. Niet meer dan in een paar details moet genoeg zijn.

wk05_groot_royaltundra

Maak de klus af

Heb je je keuze gemaakt? Ga dan je verf halen. Bedenk dat je voor een goed resultaat tenminste 2 maal, misschien zelfs 3 keer moet schilderen. En niet vlak achter elkaar. De verf moet uitharden om zo beter tegen vuil en stoten te kunnen.

Als je begint met verven, maak dan de klus ook af. Schrik niet bij de eerste paar stroken. Schilder het hele vlak en geef jezelf de tijd er aan te wennen. Je eerste reactie is altijd: “Wow, dat is heftig” maar de volgende dag kijk je daar heel anders tegen aan.

Een verandering in je interieur is ingrijpend en moet altijd even “op z’n plek zakken”. Oordeel daarom niet te snel.

Samengevat

 • Kies eerst de juiste muur.
 • Daarna pas je kleur. En blijf dan alleen bij de onderste 3 tinten van de strookjes.
 • Schilder je wand af en laat je niet afschrikken door de heftigheid. Bovendien is de verf nog nat en komt ‘ie intenser over.
 • Kies één of twee accessoires die de kleur ondersteunen. Don’t over-do it!

Leave a Comment:

(19) comments

Marie de Jonge 7 months ago

Wij willen onze muren in de woonkamer ook een andere kleur geven. Mijn man vind donker grijs mooi, maar ik denk dat dit de ruimte erg klein maakt. Wellicht vinden we een goede middenweg door een enkele muur te verven.

Reply
  Interior Issues 7 months ago

  Hoi Marie,

  Een donkere kleur kan de ruimte inderdaad erg klein maken. Maar als je goed wilt weten welke kleur op welke muur het beste tot zijn recht komt dan hebben we op onze zustersite twee heel leuke artikelen voor je:

  1. Welke muur in een kleur?
  2. Welke kleur je het beste kan kiezen

  Ook hebben we daar een erg leuk ebook over kleur in de aanbieding!

  Reply
Gerardus Johannes Leeuw 8 months ago

Hai,

Met een verhuizing die op stapel staat daar kijk ik eigenlijk niet zo zeer tegen op, maar hoe breng je de juiste sfeer in huis als het orientaals een van mijn faviriten is, denk maar aan het Chinese en Japanse die beidde culturen spreken mij enorm aan.
Ik weet als man dat wij doorgaans totaal geen interesse ne smaak heb als het gaat om met kleuren te spelen dan wel cobineren en laat installeren van bloemen en planten maar achterweg want is bij de meesten een vergeten gebied, terwijl je daar juist enorm veel sfeer nee kan creeren mits je de juiste gebruikt.
Net als wat iemanders hier ook schreef is alles wit, wit en nog eens ziekehuis wit, of grijs, grijs en nog eens grijs, daar kan je voorlopig wel mee aan de gang. Om nu in die tijd terug te vallen van dat aubollige eiken E-50 trent die heb ik gelukkig al lang achter mij gelaten, hoewel ik nu nog meubels heb die blank eiken patine zijn.

Reply
  Interior Issues 8 months ago

  Beste Gerardus Johannes,

  Mooi dat je niet opziet tegen de verhuizing want die sfeer kunnen we je prima mee op weg helpen.
  De allereerste stap zou zijn om op Pinterest een moodboard aan te gaan maken en daar sfeerplaatjes te verzamelen van oriëntaalse interieurs die je aanspreken (en dan goed omschrijven wát je daarvan aanspreekt). Daarna kun je kiezen tussen op zoek te gaan naar een stylist of interieur ontwerper die je kan helpen jouw oriëntaalse interieur werkelijk te maken óf het zelf doen. Je gaat immers het plaatje van Pinterest nabouwen. Begin met de grote lijnen, de architectuur van je interieur / de ruimte en zoom steeds een tandje verder in, tot op accessoire niveau.

  Hoe je dat doet kun je hier en op onze andere interieur website vinden.

  Reply
Miranda 3 years ago

Hallo
Wij hebben een modern huis met in de gangen witte muren, in de kamer zijn alle wanden gekleurd met lichtgrijs en taupe!
Gangen komen zonder deuren uit op keuken en kamer! Keuken is volledig wit, meubels wit, zwart en hout.
Op de vloer ligt een betonlook tegel, de 4 deuren en de binnenkant van de voordeur zijn wit.
Nu willen we omdat de gang erg wit is de want bij de voordeur zwart maken, naast de voordeur is de deur naar de garage en die willen we ook zwart maken, zou het mooi zijn om nog meer wanden zwart te maken of zijn 4 verschillende kleuren op de open beneden verdieping te veel!
Met vriendelijke groet Miranda

Reply
  Interior Issues 3 years ago

  Hoi Miranda,

  Dank je wel voor je reactie. Het is uiteraard lastig om dat op afstand in te schatten, maar wil je wel een paar richtlijnen meegeven:
  Als je een tint op de (gang)wand toepast, doe het groots. Een groot statement (dus één grote wand) doet wat met de ruimte, meerdere kleine niet. Bedenk waar je de aandacht heen wilt trekken, bijvoorbeeld naar de kamerdeur of naar een gave spiegel, verf de wand die je daarbij helpt.
  Pas op met echt zwart. Kies liever voor een warme donkergrijs. Al is ‘ie bijna zwart.

  Kun je daarmee vooruit?

  Hartelijke groet,

  Sven

  Reply
Judith 4 years ago

Hoi,

We lopen hier vast met welke kleur op welke muur…….

L-vorige woonkamer met veel licht, houten vloer, grijs vloerkleed en bank, eiken salontafels en eethoek, twee roze stoelen, twee korte muren zijn aubergine geschilderd de andere muren leliewit….

Twijfels
Groen met early dew
Grijstinten
Of de korte muren donkergrijs en de andere muren early dew

We weten het niet…..help

Groeten Judith

Reply
  Interior Issues 4 years ago

  Hee Judith,

  Dank je wel voor je bericht.
  Je vraag is niet eenvoudig te beantwoorden op afstand. Daarvoor moet ik jullie (lifestyle) eerst kennen. Al je opties zijn namelijk goede mogelijkheden, en de juiste kleurkeuze hangt van zoveel dingen af. Wat je het beste kan doen, is eens een goede stylist uit te nodigen waar je een goed gevoel bij hebt. Wij werken bijvoorbeeld regelmatig met Barefoot Styling (check haar op Pinterest) uit Rotterdam.

  Succes!

  Sven

  Reply
Natascha 4 years ago

Hi Sven,

Goede tips! Leuk. Gelukkig vond ik het niet lastig om en kleur te kiezen maar ik zit meer met de vraag welke muren verf je?
Wij hebben een open keuken. En de lange wand is nu wit. Hier staan de tv meubel en in de keuken hoge keukenkasten. Onze keuken is taupe en het leek mij wel mooi om de muur zo wit te laten. De andere muren hebben wij geverfd, taupe. Nu vind ik de woonkamer niet helemaal af. De linkerwand is taupe en de rechterwand is wit. Heb je misschien tips? Zal ik de muur verven of wit laten en foto’s en schilderijen ophangen?

Reply
  Interior Issues 4 years ago

  Hee Natascha,

  Dank je voor je berichtje! Lastig te zeggen zo, daarom heeft Marielle je een mailtje gestuurd 🙂

  Reply
Steigerhout Meubelen 6 years ago

Leuk artikel!

Reply
sandra 7 years ago

Ik heb een rechthoekige huiskamer en krijg een zithoek met een bank en tv in de hoek aan de oostkant en in de hoek schuin daartegenover (gashaard maakt hiertussen een roomsplitter). een zithoekje met 2 stoelen waarbij je naar de gashaard kan kijken en draai je de 2 stoelen dan kijk je naar buiten. Ik twijfel of ik beide hoeken een andere kleur geef. Wat adviseer je?

Reply
  Interior Issues 7 years ago

  Hoi Sandra,

  Kun je ons misschien een paar foto’s sturen?

  Groet,

  Sven

  Reply
Lorenzo 10 years ago

Zeer handige post Sven! Graag meer tips aub!

Reply
Interior Issues 10 years ago

Dank je wel voor je reactie, Marnix,

Een oranje kleur is natuurlijk een heel intense kleur. Normaal gesproken, echter moet het wel in twee, maximaal drie lagen dekken. Het kan er aan liggen, dat jullie muren nieuw zijn en nog veel verf op zuigen. Het zou misschien ook aan de verf liggen. Maar goed, ik ben geen schilder.

Voordeel: Veel (dunne) lagen is veel steviger dan één dikke.

Wat ik bij lakverf vaak doe: een donkergrijze grondverf laat de kleur nog dieper overkomen.

Wel blij met het resultaat?

Reply
Marnix 10 years ago

Goede tips, volgens mij ook de volgorde waarin je ons hebt geholpen. Donkerbruin, knaloranje en groen. Uiteindelijk erg mooi geworden.

Eén tip: Oranje moet toch wel vier of vijf keer..

Reply
  Athena 7 years ago

  Hallo Sven
  Zeer nuttige tips, ik wou dat ik deze eerder ondekt had!
  Ik heb al de verf gekocht, maar ik ben er nog niet aan begonnen, onze kamer ligt aan de noorderkant,
  is turkoise een koele blauwtint of hoort het bij de warme tinten?

  Reply
   Interior Issues 7 years ago

   Hoi Athena,

   Dank je wel voor je reactie. Omdat je gaat verbouwen heb ik je onze gratis verbouwing checklist gestuurd. Altijd handig, extra tips.
   Turkoise is wel een koele tint blauw, waardoor het in een kamer die op het noorden ligt wat koeler kan overkomen. Ik heb zelf ook blauw op de muur, dus het hoeft niet per definitie koel te worden. Je kan immers met accessoires, kleur op de vloer, etc. de ruimte warmer aan laten voelen. Zo heb ik een houten vloer en werk ik met aubergine als accentkleur. Ook de gordijnen maken de ruimte warmer.

   Hoop dat je er wat mee kan en ben benieuwd naar het resultaat!

   Sven

   Reply
    Athena 7 years ago

    Hallo Sven

    Bedankt voor de tip en de checklist, aubergine met turkoise zou ik zelf nooit gekozen hebben, ik ga dit zeker proberen.
    Groetjes Athena

    Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: