juli 14

Je verbouwing plannen: Programma van Eisen en Wensen opstellen

72  comments

19-PVE-recht-lrg-e1413034390802Er zijn twee soorten Programma’s van Eisen. Eéntje die naar de aannemer kan gaan en dus heel specifiek is. Dan gaat het veel meer over welke tint verf, wat voor vloer en welke isolatie je moet toepassen. 

In deze blogpost wil ik het meer hebben over de fase daarvoor. Een veel minder gespecificeerd Programma van Eisen. Deze bevat ook al je wensen. Het gaat veel minder de details in en laat meer het gevoel spreken. Om tot een goed Programma van Eisen en Wensen te komen, moet je een aantal stappen doorlopen.

1. Uitgangssituatie

Voordat we het Programma van Eisen en Wensen op gaan stellen, gaan we eerst terug naar de eerste stap. Waarom wil je verbouwen? Wat is de achterliggende reden. Je wilt wellicht meer ruimte of meer licht. Of een grotere of open keuken. Waarom wil je die keuken? Wat is het beeld dat je daarbij hebt? Beschrijf voor jezelf ook de huidige situatie en de tekortkomingen daarvan. Maar ook de goede kanten. Die wil je natuurlijk behouden.

2. Droomsituatie

Nadat je de uitgangssituatie beschreven hebt, verzamel je voorbeelden van de meest ideale situatie. Dit zijn voornamelijk beelden, bijvoorbeeld op Pinterest. Maar het kunnen ook woorden zijn. Bijvoorbeeld dat je een grote open ruimte wilt, een enorme eettafel, een bar, een kookeiland of veel licht. Bij die woorden kun je weer beeldmateriaal zoeken. Verzamel dit in een Programma van Eisen en Wensen – droomboekje of in een (eventueel verborgen) Pinterest album.png1

3. Het Waarom

Stel jezelf bij ieder ding dat je belangrijk vindt de ”Waarom-vraag”. ”Waarom wil je de tafel daar”, ”Waarom wil je vloerverwarming” of ”Waarom wil je een grote hoekbank”. Daarmee kom je een stap dieper in het denkproces. Je gaat “omdenken” of je dromen die misschien eerst niet haalbaar leken nu toch haalbaar kan maken. De Waarom-vraag kan er ook voor zorgen dat je dacht dat je een grote hoekbank wilde, maar dat een kleine rechte bank, een fauteuil en een poef veel beter bij je past.

4. Word weer rationeel. Tijd om je Programma van Eisen en Wensen op te stellen.

De punten uit de waarom-vragen vormen de basis van je Programma van Eisen en Wensen. Schrijf alle punten uit de voorgaande processen op. Beschrijf van de gevonden foto’s wat je er graag van in je interieur wilt.

puzzle_komp-2-detail
5. Functie

Wat is de functie van de ruimte die je gaat verbouwen? Verandert de functie n de verbouwing? En verwacht je dat die functie in de toekomst nog verandert? Denk niet alleen na over de functie van de ruimte, maar over alle punten die uit het “Waarom” onderdeel gekomen zijn. De functie van de grote eettafel kan zijn dat er aan gegeten wordt, maar ook gewerkt of gespeeld. De kastenwand bevat een tv, de administratie, boeken, etc. Nu wordt het tijd om je Programma van Eisen en Wensen vorm te gaan geven.

6. Maak een lijst

Maak een lijst van al je wensen en eisen. Dit kun je het beste in een spreadsheet doen. Ik houd altijd de volgende kolommen aan:

 1. Wat, waarin ik globale groeperingen gebruik als “Gebruik, Ruimte, Vloer, Wanden en plafonds, Deuren en ramen, Verlichting en elektra, Verwarming, (Vaste) Meubels, Kleuren, Materialen, Duurzaamheid, Veiligheid, etc.”.
 2. Omschrijving, Waarin ik het element kort omschrijf.
 3. Onderscheid, dat is iets dat ik verderop toelicht.
 4. Waarom, de reden waarvoor je dit onderdeel wilt. Ook overige opmerkingen kun je daar kwijt.

Dit vormt de basis voor je Programma van Eisen en Wensen.Schermafbeelding-2014-07-14-om-12.52.25

7. Maak onderscheid

1225f59b4ed5aed8cf23b7f8e1054643-150x150Maak onderscheid tussen de dingen die voor jou echt een must zijn en dingen die ”nice to have” zijn. In de onderstaande tabel is dit ook ingevuld. Houd de volgende 3 begrippen aan. “Noodzakelijk” “Belangrijk” “Leuk” (maar geen noodzaak)

Nu is je Programma van Eisen en Wensen compleet!You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Een verbouwing of renovatie plannen vergt veel aandacht, ik heb het ook ervaren. Je wensen noteren en visualiseren blijft een belangrijk aspect. Het is inderdaad ook goed om te noteren waarom je iets wil veranderen. Erg handig schema!

 2. Interessant artikel.

  wij zijn momenteel bezig met de aankoop van een woning en willen (grondig) verbouwen. We hebben al een aardig idee wat wij willen maar vinden het prettig om het te concretiseren. Graag ontvangen wij het invulformulier.

  Groeten,
  Bram en Martha

 3. We zitten eraan te denken om te verhuizen naar grotere woning en zou dan ook graag het invulformulier voor programma voor eisen wensen te ontvangen. Groeten Fiona

 4. Graag zou ik het invulformulier voor eisen programma willen ontvangen. We zijn aan het denken om te verbouwen. Zouden het goed kunnen gebruiken.

  Alvast bedankt

  Met vr. groet,
  Gretta Reintjes

 5. Dag,

  Wij gaan het achterhuis van onze boerderij verbouwen en zou graag een PvE gaan gebruiken om overzicht in het geheel te brengen.

  Alvast dank!

  Mascha

 6. Hi, wij willen onze benedenverdieping verbouwen en leeftijd bestendig te maken. Daarom ontvang ik graag de PvE planner. Dank.

 7. hallo, wij gaan onze woning verbouwen. nieuwe keuken er in, onze slaapkamer uitbreiden met een eigen badkamer. daarom ontvang ik graag de PvE planner:)

 8. Verbouwen van je bestaande woning is altijd een uitdaging, een PVE is hard nodig om jouw plannen ook te kunnen onderbouwen voor bijvoorbeeld, waarom een uitbouw, welke materialen, duurzaamheid en vele andere uitgangspunten. ik heb zelf moeite met een structurele overzicht te behouden, wellicht zal uw formulier mij hier op weg helpen!

 9. Hi Sven,

  Graag ontvang ik een pve als leidraad voor de begeleiding van ons kantoorpand. Zie graag je reactie tegemoet.

 10. Hoi!

  Wij zijn bezig met de voorbereidingen van de verbouwing van onze recente aangeschaft vrijstaande woning. We hebben nogal wat plannen en ideeen maar twijfelen of we met een interieur architect aan de slag moeten, een interieurstylist of iemand die alleen verstand heeft van verf en vloeren. In de voorbereiding willen we graag onderscheid maken tussen de essentiële dingen en de wensen.

 11. Wij gaan een nieuw pdm systeem aanschaffen en daarom ontvang ik graag de PvE planner.

  1. Hi Johan,

   Ik weet niet of de PvE planner je bij jouw vraag gaat helpen. Het document is bedoeld voor verbouwingen, niet voor PDM systemen.

   Groet,

   Sven

 12. Wij zijn bezig met de voorbereidingen van de verbouwing van mijn ouderlijk huis. We hebben heel wat ideeen maar vinden het lastig om een duidelijk onderscheid te maken tussen de nice to haves en must haves. Met behulp van een programma van eisen hopen we een duidelijke basis te hebben voor gesprekken met de aannemer

 13. Interessant om het digitale invulformulier te zien, we gaan een bedrijfspand opnieuw inrichten. Van een kale ruimte naar een gevulde ruimte, vraagt een gedegen aanpak. Dus als jullie kunnen helpen, leuk!

 14. We willen een veranda aanbouwen, vloerverwarming leggen, nieuwe keuken zetten, een keramische houten vloer leggen en stucen.

  Graag zou ik aan de hand van een programma van eisen willen gaan kijken hoe we dit zo goed mogelijk kunnen realiseren.

  1. Hoi Esmee,

   Wow, leuke stappen zeg! Ik weet alleen niet zeker of de PvE planner voor jouw vraag de perfecte tool is. Hij zit in ieder geval in je mailbox.
   Heb je ook het nieuwe handboek (ver)bouwen in 4 stappen al gedownload?

   Groet,

   Sven

 15. Ik ben bezig met de plannen voor een verbouwing van mijn appartement in A’dam. Keuken/badkamer/toilet, vloerverwarming, extra kamer veranderen in walk-in. Evt muurtje verplaatsen om ruimte voor washok te maken. Electra contacten verplaatsen.

  Ik heb zoveel ideeën dat il overzicht kwijt ben :), Hoop dmv PvE alles beter op papier te krijgen.

  1. Hoi Susanne,

   Dank je voor je bericht. Heb je ook al het vernieuwde 4 stappen handboek gedownload? Dat begeleidt je door het hele proces. Het PvE is maar een onderdeel daarvan.
   Als we je kunnen helpen, horen we het graag!

   Groet,

   Sven

 16. ik ben bezig met de plannen voor een verbouwing van mijn appartement in Utrecht. Behalve heel veel onderhoud (woning is van 1907) ga ik de tweede verdieping opnieuw inrichten (extra kamer, toilet en walk-in).
  Het is voor mij de eerste keer dus wil natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn! Aan de hand van een PvE kan ik richting de aannemer ook meer duidelijkheid geven.

  1. Hoi Lorenza,

   Dank je wel voor je bericht. Als het goed is heb je de PvE planner in de mail. heb je ook al het nieuwe gratis 4-stappen ebook gedownload? Dat zal je zeker ook helpen!

   Groet,

   Sven

 17. We zijn bezig met de inrichting van onze woonkamer. Het is een grote oppervlakte die we goed en knus in willen richting.

  Graag zou ik aan de hand van een programma van eisen willen gaan kijken hoe we dit zo goed mogelijk in kunnen gaan richten.

  1. Hoi Laura,

   De PvE Planner zit in je mailbox. Heb je ook het Verbouwen in 4 Stappen Handboek al gevonden? Binnenkort brengen we een geheel vernieuwde en sterk verbeterde versie uit. Dus: houd ons in de gaten!

   Mocht je vragen hebben, je weet ons te vinden!

   Sven van Buuren
   Interior Issues / Masters of Interior Design

 18. Goeiemorgen, wij gaan een woon winkelpand verbouwn. Ik zou graag de PVE planner ontvangen als dat kan. Mvg Danielle

 19. Hoi ik ben bezig met een kantoor project voor een winkelachtige pand. waarbij ik een aanbouw mag bedenken aan mijn eigen huis. Jullie website heeft me erg goed op weg geholpen. Graag ontvang ik de eisen en wensen en een PVE planner (zowel woning als winkel maakt niet uit). het fijn vinden als jullie mij zouden kunnen helpen. Mijn welgemeende dank. En petje af!

  ps. als je nog andere documenten kunt bedenken die nuttig zijn bij winkel renovaties, dan zij die meer dan welkom . Superbedankt.

 20. Hoi, ik wil ook graag flink verbouwen. Muurtje breken, nieuwe kozijnen en ramen, nieuwe badkamer/toilet en nieuwe keuken. Hoe pak ik dit gestructureerd aan? Graag ontvang ik ook een PVE planner. Gaat dit mij helpen?

  1. Hi Mehmet,

   De PvE Planner is naar je onderweg. Ik heb daar ook het Verbouwen Handboek bij gedaan. Dat helpt je absoluut op weg!

   Succes met je verbouwplannen!

   Sven

 21. Hoi ik ben bezig met een project voor school waarbij ik een aanbouw mag bedenken aan mijn eigen huis. Ik moet hiervoor ook een programma van wensen en eisen samenstellen dus zou het fijn vinden als jullie mij zouden kunnen helpen.

 22. Omdat ik met verbouwplannen zit is mij aangeraden een PvE op te stellen maar het lukt me simpelweg gewoon niet!!!
  Ben goed met beelden maar zo niet goed met tekst!!! 😉

  Ik zou heel heel heel graag jullie digitale versie ontvangen!

  Groet en alvast dank,
  Renate

  1. Hoi Renate,

   Met alle plezier helpen we je. Naast de beelden is een omschrijving van wat er moet gebeuren wel heel handig voor een aannemer. Je voorkomt er veel discussie mee. Het lukt vast hiermee!

 23. Daar onze aanbouw en nieuwe open keuken langer op zicht laat wachten dan gepland heb ik nood aan jullie programma van eisen die ik kan voorleggen aan onze aannemer. vooral het opvolgen van deadlines lijkt een hekel punt te zijn

 24. Graag ontvangen wij ook het digitale stappenplan ivm sloop/nieuwbouw van onze huidige woning.

 25. graag ontvang ik voor het opnieuw inrichten van de keuken van een scouting blokhut jullie digitale plan van eisen. mogelijk dat dit ons verder kan helpen bij de ontwikkeling.

 26. L.s. Voor het maken van de keuze of we gaan verhuizen of verbouwen lijkt het me heel handig om jullie digitale pvwe te ontvangen. Hartelijke groet en dank, carlijn

 27. Wij hebben net een verouderd huis gekocht en willen daar flink gaan verbouwen (aanbouw, nieuwe indeling woonkamer en keuken/eetkamer, bijkeuken etc en een pre planer zou uitkomst kunnen bieden bij het briefen van de projectmanager.

  bij voorbaat dank.

 28. Ik wil graag de PvE planner ontvangen, omdat we binnenkort ons huis aan de achterkant gaan aanbouwen en nu nadenken over een nieuwe keukenopstelling. Veel mogelijkheden, veel keuzes! Denken vanuit het “waarom” helpt…

  1. Hoi Leonie,

   We sturen je de PvE planner toe!
   Inderdaad veel keuzes. Denk inderdaad goed na over het waarom. Beeld je goed het gebruik in.

   Wanneer we je kunnen helpen, hoor ik het graag!

   Sven

 29. Ik heb een appartement gekocht. Sleuteloverdracht oktober. Ik wil er een open keuken in plaatsen.
  Lastige punten: – Wel of geen kookeiland? – Opstelling apparatuur keuken, onderdelen huidige keuken vervangen of geheel nieuw? Hoe blijf ik binnen budget?

 30. Ik ga een een hele woning laten verbouwen. Nieuwe vloeren, badkamers, keuken, alles laten stucen, enz. Ik wil aan verschillende aannemers duidelijk kunnen maken welke wensen ik heb. Graag ontvang ik een voorbeeldlijst.

 31. Wij gaan ons kantoor herinrichten en ik ben als eindverantwoordelijke aangewezen voor de planning.
  Het is voor mij de eerste keer dat ik zo’n project mag leiden en ben dus op zoek naar wat hulpmiddelen om alles vlotjes te laten verlopen.

  1. Hoi Els,

   Wij doen geen kantoren meer, maar als ik je ergens mee kan helpen of in contact kan brengen, let us know!

   Groet,

   Sven
   Interior Issues

 32. Volledige verbouwing, boven beneden, nieuwe badkamer, toiletten, badkamers, stukje uitbouwen, buitenkant isoleren….

  1. Hoi Katja, Klinkt intensief. De PvE planner is naar je onderweg.
   Als je meer hulp nodig hebt, helpen we je graag.

   Fijn weekend,

   Sven
   Interior Issues

 33. Van boven naar beneden wordt het hele huis gestript en opnieuw opgebouwd. Keuken, badkamer, toilet etc.
  Dus genoeg te doen

 34. …wij gaan onze fundering laten herstellen, nieuwe vloeren leggen, boven verbouwen en ik ben het overzicht kwijt! Ik zou heel graag het vb programma van eisen gebruiken als startpunt! Groet, sharon

 35. nieuwe vloeren boven- en benedenverdieping, nieuwe indeling bovenverdieping. lastig om overzicht te houden! gr. sharon

  1. Hee Sharon,

   Hoe gaat het met het plannen van jullie verbouwing? Kom je er uit aan de hand van het stappenplan?

 36. badkamer plaatsen waar nog geen afvoer en water is. muurtjes verwijderen, plafond verwijderen en vervangen, vloer verwijderen en vervangen. acherwand keuken verwijderen en vervangen, aanrecht verwijderen en vervangen.
  graag ontvang ik uw stappenplan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}