Her Royal Highness salonboot ontwerp Amsterdam

okt 08

 

HRH, zo luidt de naam van de voormalige koninklijke salonboot. Ooit eigendom van prins Hendrik, nu doet het dienst als eigentijdse horeca salonboot die je kunt huren voor feestjes, borrels en partijen.

Uitgangspunt

Het uitgangspunt is dat er voldoende ruimte moet zijn voor een grote groep mensen. Vijftien tot twintig personen voor een diner, dertig tot veertig man voor een borrel.

Waar mogelijk moeten de klassieke stijlelementen van de boot behouden.

 

Gered

Toen ik de boot voor het eerst aantrof, was de boot in een verschrikkelijke staat. Het was niet meer dan een karkas. Toch was de mooie, ranke klassieke lijn goed te zien. Veel van de teakhouten buitenzijde was verrot en moest worden hersteld.

De boot is eerst in de haven van Volendam volledig gerestaureerd is.

Bijna alles moest vervangen worden. Van motorblok tot de elektra en verwarming. Niets bleef gespaard.

Zwart

Het teakhout was door het gebrek aan onderhoud zo slecht, dat het nauwelijks meer te restaureren viel. Daarom is besloten de buitenzijde van de boot te zwart te verven. Zo vielen de vervangen delen niet meer op.

Op de achtersteven pronken in roestvast staal de letters HRH, Her Royal Highness, naar de afkomst van de boot.

Deze zwarte uitstraling, gecombineerd met blauwe onderwaterlampen geven de boot een mysterieuze uitstraling in de grachten van Amsterdam. Vooral ’s avonds. Het blauw contrasteert heel helder met het donkerbruine water.

Veelzijdig horecagebruik

Het zwart van de buitenzijde is ook binnen terug te vinden in de lambrisering. Dit heb ik gecombineerd met een luxe, warme taupe tint. Niet te donker, want anders valt het effect van de gekleurde ledspots in het plafond weg.

De indeling is flexibel gehouden. Langs de wanden staan hogere tafels, zodat je perfect door de ramen naar buiten kan kijken. De comfortabele krukken zijn niet te hoog, wand je moet ook nog de grachtenpanden goed kunnen zien.

De tafels kunnen ook in het midden geplaatst worden, voor een buffet.

De kombuis gaf een uitdaging. Omdat de kok tijdens het varen zal koken voor de gasten. Daarvoor heeft hij alle zaken nodig die je van een keuken mag verwachten. Gewoonlijk neemt dit veel ruimte in beslag. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte is er toch een kleine, praktische professionele keuken gerealiseerd.

Verlichting

Er is gebruik gemaakt van gekleurde ledverlichting. Zo kan eenvoudig de sfeer van de boot aan het gebruik aangepast worden. Van een warme romantische gloed, via groen tot pimpelpaars. Of het nu een bedrijfsfeestje is, of de trouwerij van Doutzen Kroes. Met de verlichting kun je in ieder geval de juiste sfeer maken.

Bijzonder project

Het verbouwen van zo’n boot vraagt veel flexibiliteit in het ontwerp. Tijdens het opknappen komen altijd onverwachte dingen naar voren, die adhoc een goede oplossing nodig hebben. Daarnaast moet heel voorzichtig met de beschikbare ruimte omgesprongen worden.

Interior Issues houdt wel van dit soort uitdagingen. Heb je ook een horeca-uitdaging voor ons?

Leave a Comment:

Leave a Comment: