april 26

Rondleiding: Kleine ruimte slimme oplossingen

0  comments

De opdracht was duidelijk: Mijn opdrachtgever wilde een keuken, badkamer, woonkamer, entree, slaapkamer, berging, washok én een werkkamer. Verzin maar een slimme interieuroplossing.

In de meeste gevallen is deze lijst met ruimtes prima in een huis te verwerken, ware het niet dat dit huis met 50m2 toch behoorlijk klein te noemen is.
Deze benedenverdieping in Lombok, Utrecht is aangekocht door een vrijgezelle starter met een leuke carrière voor de boeg. Aangezien deze woning de komende 5 jaar minimaal zijn thuisbasis wordt, vindt hij het van belang, dat hij niet aan de eettafel hoeft te werken, maar daar gewoon een aparte ruimte voor heeft.

Caravan

Onderweg naar huis, net na het eerste gesprek, zat ik eigenlijk met mijn handen in het haar: Te weinig ruimte voor al die functies, en ze dan ook nog mooi te laten ogen. Tot ik me bedacht dat er eigenlijk een verdieping in moest. Dát was het. En niet zomaar één, nee het moest een opvallend blok worden dat aan het plafond hangt. Gekscherend heet dit blok nu de caravan.

Licht

Het idee was geboren, maar nu nog hoe. Ik wil altijd in iedere ruimte daglicht. Dus ook in het blok, bovendien was er toevoer van verse lucht nodig. Bovendien wil ik niet dat het blok te kolossaal wordt. Daarom heb ik gekozen het blok niet van muur tot muur te laten lopen, maar deze vrij te laten hangen. Bijkomend voordeel: De woonkamer krijgt hierdoor licht van zowel de voor- als achterkant van het huis. Evenals de werkkamer.

Van klein naar ruim

Omdat de woonkamer nu verkleind was, werd de muur naar de keuken en gang open gebroken, waarbij een kolom zal blijven staan. Hierdoor ontstaat er veel meer ruimtelijkheid. Boven de keuken is de berging gekomen, door een verlaagd plafond in te bouwen. Het vroegere toilet is washok geworden. Doordat nu zelfs de gang bij de ruimte is betrokken, is veel lucht ontstaan en door een slimme toepassing van de verwarming ontstaat er geen koudetrek vanaf de voordeur. Op meerdere plaatsen valt het licht nu via beide zijden naar binnen. Zowel van de voorkant als de achterkant. Het huis oogt zo ruim: het is niet meer klein te noemen.

Op zoek naar een slimme interieuroplossing?

Neem dan eens vrijblijvend contact met Interior Issues op. Een interieurarchitect is interessanter dan je denkt.You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}