april 9

Opbergruimte in appartement Rotterdam

0  comments

Wanneer je het met minder vierkante meters moet doen, dan wordt opbergen en het netjes houden al snel een issue.

Zo ook bij mijn opdrachtgevers die een klein appartement in het centrum van Rotterdam bewonen. Ze kozen voor minder ruimte en een centrale locatie bij station Blaak, recht boven de winkels.

Maar met een veel te kleine berging, helemaal in de kelder en te weinig bergruimte in het appartement zelf werd het al snel een uitdaging om het opgeruimd te houden. Zeker omdat de eigenares van het appartement als hobby quilten heeft en daarmee veel stofjes en andere materialen verzamelt.

De vraag aan mij was dus: “Zorg alsjeblieft voor meer kastruimte, zonder dat het vol staat.”

meer-kunnen-opbergen-in-een-appartementDe bestaande situatie

quilting-269x300Het 2-kamer appartement heeft een ruime slaapkamer en een iets grotere woonkamer met half open keuken. Wat mij opviel, was dat de gang in verhouding enorm was. Zonde. Allemaal verloren ruimte.

Hobby

Het quilten gebeurde nu veelal ofwel op de slaapkamer of in de woonkamer. Beiden zijn niet ideaal. Er komt immers veel stof in de lucht, wat het huis vies maakt en in de slaapkamer niet gezond is. Bovendien is het daarmee in beide ruimtes al snel rommelig. Beter is het om het quilten op één plek te houden.

Veel kleur in het interieur

Toen de eigenaren het appartement betrokken, kozen ze voor één gietvloer in het hele huis om daarmee rust te creëren. Om deze monotone sfeer te doorbreken, pasten ze heel veel kleur in het interieur toe.

Het appartement was heel kleurrijk ingericht, en kwam met de vele kleuren druk over. Ook op de eigenaren, die aangaven de kleuren ontgroeid te zijn.

Kleuren waren in veelvoud en meerdere tinten toegepast op meubels, muren en stoffering. Een voorbeeld is het oranje vloerkleed met ronde gaten, waardoor je de gietvloer ziet. Dit komt in een klein appartement al heel snel rommelig over.

De overdaad aan kleur zorgt ervoor dat het interieur onrustig wordt en “op je af komt”. Naast het creëren van kastruimte en een centrale werkplek werd het mijn volgende uitdaging om meer orde in de kleuren te krijgen.

Mijn doelen voor deze uitdaging

Allereerst moet er meer overzicht in het interieur komen. Voldoende opbergruimte en een werkplek voor het quilten en een fris kleurschema. Ook het meubilair moet worden geordend.

Om dit voor elkaar te krijgen heb ik het volgende gedaan:

Maatwerk kast

Voor meer overzicht heb ik een kast op maat ontworpen. Hierin kunnen alle stoffen op kleur uit het zicht opgeborgen worden. De planken hebben de afmetingen van boekenplanken, zodat er later altijd ook boeken in geplaatst kunnen worden.

appartement-rotterdam-interieurontwerp-3dDe kast op maat loopt over in een werkplek en om de hoek de keuken. Deze kast is in eenvoudig wit uitgevoerd, zonder greepjes. Alleen de drie uittrekbare stoffenkasten hebben een mooie RVS greep gekregen en zijn in drie grijstinten afgewerkt.

In de kast is een plek gekomen waar de eigenaars hun souvenirs van vakantiereizen neer kunnen zetten. Door dit te centraliseren en verder alles op te bergen, krijg je veel meer noodzakelijke rust.

Er is ook een eenvoudig tv meubel recht tegenover de bank gekomen, waarin alle apparatuur bij elkaar staat en er geen rommelige snoeren meer in het zicht zijn. Bovendien haalt het tv meubel de radiator uit het zicht.

 

Nog steeds kleur in het interieur

kleur-in-het-interieurKleur is nog steeds in het interieur terug te vinden. Dat past nu eenmaal bij de bewoners. Het is alleen terug gebracht in een evenwichtiger kleurenschema.

De kleur op de lange wand is grijsblauw geworden, wat wijkt en daarmee meer ruimte geeft. Helder geel is op de andere wand gekomen. Deze frisse kleur wordt nog meer versterkt door het blauwe kunstwerk dat eenvoudigweg op de grond staat.

De bank is knal oranje en het zonnige geel van de muur komt terug in onder andere de Twiggy booglamp, en de fauteuil.

In plaats van het drukke kleed is nu een strak antraciet kleed gebruikt.

Frisse slaapkamer

De grijsblauwe kleur op de muur loopt door in de slaapkamer. Daar wordt deze kleur gecombineerd met warm paars in verschillende tinten. De kledingkasten zijn anders opgesteld en geven plek voor een stoeltje.

Leuk detail is dat er nu een doorzicht is richting de keuken. Mede om de keuken wat lichter te maken. Het doorzicht is dicht gezet met een glasplaat met fotoprint die als bed achterwand dient.

appartement-rotterdam-interieurontwerp-32Een nieuwe werkplek

 

In de grote hal is de indeling veranderd zodat er een goede werkplek voor het quilten gemaakt kan worden. Zonder dat je het gevoel hebt “op de gang” te werken. Hier kan nu permanent de naaimachine blijven staan.

Door de kasten in de slaapkamer te verplaatsen, valt er hier nu ook genoeg daglicht zodat het een prettige plek om te quilten geworden is.

Eén geheel

Om deze beoogde rust te realiseren is het belangrijk dan al deze losse aanpassingen gerealiseerd worden. Ze zijn immers allemaal verbonden. Alleen zó vormt het één samenhangend geheel.

De uitwerking van het ontwerp maakt het een veel opgeruimder, ruimer ogend appartement. Verhuizen naar een grotere woning is helemaal niet nodig.Topview-Rotterdam-appartement-572x849You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}