oktober 1

Verbouwde duurzame bungalow

0  comments

Huizen uit de jaren zeventig staat niet bepaald bekend als duurzaam. Echter, een bestaand huis afbreken om een nieuw efficiënt huis ervoor terug te plaatsen is ook niet milieuvriendelijk te noemen. Daarom is deze jaren ’70 woning helemaal onder handen genomen met de bedoeling het stroom- water- en gasverbruik zoveel mogelijk terug te dringen.

Links vóór de verbouwing, rechts na de verbouwing.
Links vóór de verbouwing, rechts na de verbouwing.

Duurzaamheid is wat Interior Issues betreft ook een huis dat voor langere tijd bij je leven aansluit en met je meegroeit. Daarnaast is er ook qua bouw en materialen over duurzaamheid nagedacht. Zowel in levensduur als in productie van de materialen.

Openheid vs. Duurzaamheid

detail-vrijstaande-kastenwanden-op-maatBehalve duurzaam wonen, wilden de bewoners ook vooral een heel open woning.

Voor de verbouwing was de bungalow vooral in kleine ruimtes opgedeeld. Wanneer je dat verandert naar grote open ruimtes, dan ontstaan er wel bepaalde nieuwe uitdagingen. Zo is een grote open ruimte lastiger te verwarmen en treedt er daar ook verlies in op.

Interior Issues heeft daar een aantal slimme oplossingen voor verzonnen.

Kasten als scheidingswanden

Omdat openheid hoog op de prioriteitenlijst staat, zijn alle binnenmuren weggesloopt. Alle woonvertrekken staan nu in open verbinding met elkaar en worden met scheidingskasten toch in aparte ruimtes opgedeeld.  Deze meubels zijn opgebouwd uit Eco-board panelen, het milieuvriendelijke alternatief voor MDF en afgewerkt met waterdragende verf gelakt. Door gebruik te maken van deze dubbele functie zijn alle binnenwanden overbodig geworden en wordt heel wat materiaal uitgespaard.

Toch af te sluiten

Een bijzonder detail is dat iedere ruimte toch eenvoudig af te sluiten is door middel van de grote blauwe schuifdeuren die in en achter de scheidingskasten verstopt zitten.

De grote open woonkamer vormt een centraal punt in het huis. De plek waar het leven samenkomt. Samen met de open keuken, met in het verlengde van het kookeiland de eettafel wordt deze ruimte voortdurend gebruikt.isolatieglas

Isolatieglas

Door het vele glas op het zuiden wordt het in de woonkamer heerlijk licht en hoeven de (led)lampen pas laat aan. Met het moderne isolatieglas dat door de aannemer geplaatst is, wordt in de winter de warmte overigens goed binnen gehouden en in de zomer juist buiten.

De woonkamer staat in open verbinding met het kantoor. Interior Issues heeft het kantoor aan de voorkant van het huis geplaatst.  De eigenaar van de woning werkt veel thuis, ook ‘s avonds en wil dan betrokken blijven bij het gezinsleven. Op deze plek zit hij rustig, maar toch ook dicht bij de woonkamer.

Slimme tegelvloer

Door het hele huis ligt dezelfde tegelvloer. Alle afmetingen in het interieur zijn afgestemd op de tegel van 1,2 meter. Daardoor kreeg alles niet alleen een logische samenhang, maar was er ook nauwelijks snijverlies, waardoor er veel minder tegels nodig waren. Keramische tegels hebben bij het produceren een behoorlijke impact op het milieu. De lange levensduur van de tegels weegt voor dit project daar zeker tegenop.lange-gang-met-aangrenzende-slaapkamers-vormt-zichtlijn-199x300

Warmteschild

Door de vorm van de woning ontstond er een lange gang van voor naar achter in het huis. Deze gang verbindt de slaapkamers, berging en sanitaire ruimtes. Vanuit de entree ontstaat een prachtige lange zichtlijn tot achterin de woning.

Duurzaamheid in technische oplossingen

De bungalow is voorzien van extra dakisolatie. Samen met zonnewarmte blijven de stookkosten hierdoor erg laag.

Voor de verlichting is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van LED verlichting, waarmee het elektriciteitsverbruik enorm wordt teruggedrongen.

Omdat het huis ook voorzien is van een grijswatersysteem (gerecycled water) wordt ook het waterverbruik behoorlijk teruggedrongen.

Open, leefbaar, duurzaam

Met de heldere, open indeling van Interior Issues, samen met de ingrepen is er een luxe, duurzame villa ontstaan. Zonder dat er op het comfort bespaard wordt. Zelfs bij een bestaand huis is duurzaamheid hierbij mogelijk gebleken.

Een bungalow met een modern, maar warm en milieubewust interieurontwerp dat perfect is afgestemd op de bewoners.You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}