september 29

Verlichting tips: in 5 stappen je verlichting op orde

14  comments

Een weekje later dan gebruikelijk in verband met de vakantie. Hierbij een post over een onderwerp waar ik veel vragen over krijg: interieurverlichting. Hoe verlicht je je woonkamer nu prettig? Ik heb de blogpost geschreven in de vorm van een 5-stappenplan. Uiteraard kan ik alleen maar de grote lijnen in deze blogpost beschrijven. Het komende jaar verschijnen er op de site sub-blogposts die op ieder onderwerp dieper ingaan. Kun je niet wachten? Maak dan nu hier een afspraak voor een verlichtingsplan op maat.

Je kan nog zo’n mooi interieur hebben, maar zonder goede verlichting krijg je geen prettige sfeer. Licht is daardoor een van de belangrijkste elementen van een sfeervol interieur.

1. Natuurlijk licht

Laten we beginnen bij het gratis licht. Dat van de zon, waarvan we elke dag een beetje in ons huis gestrooid krijgen. Wat voor weer het ook is.

Te donker of te licht

Veel mensen vinden hun huis te donker. Het kan zijn dat je kleine ramen hebt, ten opzichte van het vloeroppervlak. Of dat je huis erg diep is. Er zijn een aantal manieren om meer daglicht je huis te krijgen. Hier vind 10 tips.

1226905096Horizontale versus verticale ramen

Oude huizen hebben altijd verticaal georiënteerde ramen gehad. Dat had technische redenen: Grote brede raamoverspanningen waren lastig om te maken. Het licht dat dan naar binnen valt is heel anders dan bij een brede glaspui. Je krijgt meer een spel van licht en donker. Voordeel van horizontale ramen is dat je heel veel licht naar binnen krijgt. Soms teveel.

2. Basisverlichting

Basisverlichting verspreid zich gelijkmatig over de ruimte. Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat er algemeen licht is. Vaak gebruik ik hiervoor een of meerdere lampen die naar alle kanten licht verspreiden, of een lamp die naar het plafond straalt.

Deze verlichting zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht wordt en te grote contrasten vermeden worden. Het is praktisch wanneer de basisverlichting gedimd kan worden om zo de sfeer aan te kunnen passen. Meer over basisverlichting lees je hier.basisverlichting

Plafondpunten

In bijna iedere ruimte vind je centraal in het plafond een stroompunt, dat je kunt bedienen met de schakelaar bij de deur. Op deze centraaldoos (vakterm) kun je een mooie uplighter aansluiten. Dat is een lamp die – zoals de naam zegt – naar het plafond toe licht geeft. Hierdoor krijg je een egaal licht dat naar de hele ruimte weerkaatst.

Wandpunten en vrijstaande lampen

Wanneer de elektra opnieuw wordt aangepast laat ik altijd een paar stopcontacten meeschakelen met de algemene lichtschakelaar van de kamer. Zo kun je ook vrijstaande lampen gebruiken voor de algemene verlichting. Ook met domotica (zie verderop) is dit op te lossen.

Meer basisverlichting…

3. Accentverlichting

Accentverlichting heeft twee taken: Voor het juiste werklicht zorgen. Bijvoorbeeld bij het lezen van een boek, werken aan tafel of het aanlichten van een schilderij. De tweede taak is zorgen voor mooie lichtaccenten die een harmonisch spel aangaan met de basisverlichting. Accentverlichting maakt het huiselijk. Veelal geven deze armaturen gericht licht. Bijvoorbeeld als spot, leeslamp of als schemerlamp met een niet-lichtdoorlatende kap.accentverlichting

Details aanlichten

Accentverlichting wordt gebruikt om de mooie elementen van de ruimte aan te lichten. Dit gebeurt vaak door middel van een plafondspot of vloerspot. Maar ook een in de wand ingebouwde spot kan dit goed doen.

4. Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft als enige taak het maken van sfeer. Verlichten doet het dus nauwelijks. Je kunt het beter gloeien noemen. De meest bekende vorm van sfeerlicht is de kaars of het haardvuur. Maar ook een heel erg gedimde schemerlamp, tafellamp of enorm gedimd spotje.

sfeerverlichting5. Lichtplan

Een lichtplan kun je het beste maken in een plattegrond van de ruimte. Hierin is ook de indeling van je meubels en je ramen ingetekend. De functie van de ruimte moet ook bekend zijn. Dus: wordt er aan de eettafel alleen gegeten, of ook gewerkt, gelezen, gespeeld, etc.

Het lichtplan is vooral voor ’s avonds bedoeld, dus daglicht wordt hierin buiten beschouwing gelaten.

Allereerst tekenen we de basisverlichting in. Het kan zijn dat dit met een enkel plafondpunt opgelost wordt, of dat er bijvoorbeeld ook staande lampen in meegenomen worden. Hiermee wordt dus de volledige ruimte schaduwvrij verlicht. Een ruimte met alleen basisverlichting oogt dus heel saai en “plat”.

De volgende stap is het aanbrengen van de accentverlichting. Hier wordt de spanning opgebouwd. De mooie (architectonische) details worden uitgelicht. Ook ontstaat er een boeiend contrast tussen lichte en donkerdere delen. Het complementeert de basisverlichting.

Als laatste wordt een deel van de sfeerverlichting ingetekend. Een deel, want de echte finishing touch doe je bij de styling van de ruimte. Dan beleef je het namelijk pas echt en kun je finetunen.Schermafbeelding-2014-08-07-om-15.22.14

Opvallend armatuur of niet

Verlichting maakt de sfeer. Daarom wordt nog wel eens gezegd dat een lamp niet op hoeft te vallen, alleen mooi licht hoeft te geven. Dit is in bepaalde mate waar. Maar wanneer een lamp aanwezig is in de ruimte, waarom mag deze dan niet – net als je bank – mooi zijn?

Ik kies zelf vaak voor een combinatie van onopvallende lampen en een paar “centerpieces” die wel degelijk opvallend zijn en aandacht verdienen. Ook wanneer ze uit staan.

Lichtbron keuze (ledlicht of niet)

Gloeilampen zien we steeds minder. Led neemt steeds meer over. De laatste jaren is de kwaliteit van ledlicht enorm verbeterd bij de betere fabrikanten. b-merk lampen geven vaak op den duur nog heel erg slechte lichtkleuren. In tegenstelling tot spaarlampen ondersteunen ledlampen beter de roodtinten in je interieur, wat zorgt voor meer sfeer.

Ledlampen zijn dimbaar, maar denk om het volgende: als je een gloeilamp of halogeenlamp dimt, wordt het licht warmer. Bij ledlicht blijft over het algemeen de lichtkleur gelijk.

Lichtkwaliteit

Let bij de keuze van je lamp op de volgende punten:

 • Verblindt de lamp niet? Zie je de lichtbron zitten? Of is deze uit het zicht?
 • Hoe is de schaduwval? Hoe valt het licht?
 • Wat is de lichtkleur? 2700K tot 3000K wordt als warmwit gezien. Hoe hoger het getal, hoe kouder het licht.
 • Hoeveel licht geeft de lamp? Is deze te dimmen? En wat is het verbruikte vermogen?
 • Wat is de lichtrichting?
 • Hoe flexibel in gebruik is de lamp? Is hij verplaatsbaar, verstelbaar, etc.?
 • Hoe is de bediening van de lamp?
 • Is de lamp eenvoudig te monteren? Is de lamp duurzaam geproduceerd en te recyclen?
 • Staat de lamp stabiel?
 • Etc.

Domotica en lichtaansturing

Je kunt lampen aan en uit zetten. Maar wil je de juiste sfeer krijgen, dan moet je vaak gaan dimmen. Iedere avond weer kun je de lampen “in de juiste stand” zetten. Sommige dimmers herinneren de laatste stand. Dat is wel prettig. Maar dan nog, bij tv kijken heb je ander licht dan bij een boekje lezen. Met domotica kun je verschillende settings inprogrammeren. Daarmee kun je met een eenvoudige druk op de knop van sfeer veranderen.9200000023269501_10

Domotica is verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Van eenvoudige klik aan – klik uit systemen die je in je stopcontact plugt (ook dimbaar) tot luxe tienduizenden euro’s kostende systemen, waarin alles met een stekker is geïntegreerd.

De laatste paar jaren is er veel ontwikkeld op draadloos niveau. Zo heeft Philips het Hue systeem en komt Apple binnenkort met Homekit (waar ook Philips Hue mee aangestuurd kan worden). Deze systemen zijn relatief goedkoop en eenvoudig uitbreidbaar omdat er geen ingewikkelde infrastructuur nodig is. De bediening gaat via je telefoon, tablet of lichtschakelaar.

Lichtplan op maat?

Bij ons is het lichtplan altijd een integraal onderdeel van het ontwerp. Het is dus altijd inbegrepen. Ook een interieur met goede verlichting? Stuur een mailtje naar info@interior-issues.nl voor meer info of bel 030 320 030 9.

Jouw lichtuitdaging?

Vertel ons hieronder jouw grootste lichtuitdaging. Wij reageren altijd met een gratis tip.You may also like

Tips voor een donker huis lichter te maken

Alles wat je wilt weten over verlichting!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Verlichting in een huis is inderdaad een belangrijk aspect. Ook is het niet eenvoudig om een lichtplan te maken, zodat het licht in alle ruimtes in harmonie is. Ramen optimaal benutten en gebruik maken van dit natuurlijke licht vind ik altijd mooi.

 2. Hai,
  Ik zoek informatie over verlichting met de minste electrovervuiling. Ivm extreme gevoeligheid voor electrostraling, vooral van wifi en gsm, maar ook steeds meer voor simpele stroomattributen (laptop:( ) zoek ik de juiste lampen voor een nieuwe leefomgeving. Afstand bij lampen is gewenst, maar toch zoek ik feiten. Kunt u me helpen welk soort licht de kleinste stralingsmarge heeft? (electrische straling, geen lichtstraling bedoel ik uiteraard).
  M vr gr.
  Sarah

  1. Dag Sarah,

   Dat is zo’n specifieke vraag, dat gaat mijn kennis te boven. Ik zou dat stellen aan een elektrotechnicus.

   Succes met je speurtocht!

   Sven

 3. Wij hebben een erg donkere keuken. Dit komt doordat de serre een gedeelte van het daglicht wegneemt en onze keukenblok en vloer erg donker van kleur zijn. Graag zouden wij advies willen om meer daglicht in onze keuken te krijgen. Kunnen jullie hier iets voor ons in betekenen.

  Met vriendelijke groet,

  Miranda Pennings

 4. Pingback: Inspiratie voor je nieuwe slaapkamer - Dekozijnenmeester.nl
 5. Wij zijn een huis aan het bouwen de electra tekening is klaar
  en ik weet niet zo goed waar ik de wandlampen moet hangen.
  ook weet ik nog niet zo goed hoe ik de meubels wil gaan zetten,
  kan je mij toch tips geven. al begrijp ik dat dit niet zo gemakkelijk is

  1. Hoi Anny,

   Wat ik je van een afstand kan vertellen, heb ik in al mijn boogartikelen beschreven.
   Wanneer je meer advies nodig hebt, dan kun je even naar ons kantoor mailen of bellen, voor een adviesgesprek..

   Sven

 6. Hoi

  wij hebben een herenhuis gekocht dat gebouwd werd in 1880.
  Daar we de originele plafonds willen behouden (net zoals de vorige eigenaars) hebben wij geen centrale lichtpunten (aan het plafond).
  Heeft u tips om toch een goede verlichting van de totale ruimtes te verkrijgen?

  Alvast bedankt!

  1. Dag Anke,

   Dat kan ik mij goed voorstellen! Ik heb zelf ook een oud huis met mooi gedecoreerde plafonds.
   Er zijn meerdere manieren om toch voor een egale basisverlichting te zorgen.

   Wij hebben bijvoorbeeld wandlampen die licht naar boven geven. Maar je kan ook denken aan een vrijstaande uplighter, of een (led) bouwspot op een kast. Als de vloeren op de verdieping daarboven open gaan kun je ook werken met grote monumentale inbouwspots in het plafond. Zelf heb ik dat bij mijn gordijnen gedaan, waardoor ze mooi gaan glanzen.

   Mocht je meer hulp nodig hebben, stuur ons dan even een mailtje.

 7. Hi!

  Mijn uitdaging is dat ik een super multifunctionele ruimte heb (woonkamer + keuken) en dat ik het centrale stroompunt gebruikt heb om in het keukengedeelte van de kamer de elektra te brengen.

  Het resultaat is een woonkamer van ca. 25 m2 die nu alleen door 2 iglo lampen boven de eetkamer tafel verlicht wordt, de rest van de ruimte in het donker latend.

  Ik weet kortom niet waar ik de andere lichtpunten moet plaatsen en wat voor verlichting hiervoor te gebruiken 🙁

  Veel dank voor de tip(s)!

  Groeten,

  Francesca

  1. Hoi Francesca,

   De basis is in ieder geval in orde: Je hebt algemeen licht. Zet hier wel dimmers op, omdat ze zelden voluit aan moeten. Ga dan het praktische probleem oplossen, zoals goed werklicht en maak deze direct dimbaar, zodat het na het koken gedimd kan worden tot sfeerlicht. Denk ook aan praktisch licht in de rest van de woonkamer. Ga daarna sfeerlicht toevoegen.

   Om vanuit je plafond te werken, kun je gaan voor een lamp die als een spin snoeren heeft die je overal kan ophangen, bijv. de Seletti Maman. Dit is wel een heel aanwezige lamp en moet maar net je stijl zijn.

   Je kan ook met wandlampjes met een snoer werken in je keukengebied, bijvoorbeeld de E27 van Frama, of een Artemide Tolomeo.
   Daarnaast kun je met losse staande lampen sfeer en gericht licht maken.

   Overigens geven veel goede verlichtingswinkels tegen een geringe betaling lichtadvies. Dat is handig als het verdere interieuradvies niet nodig is (wij geven niet alléén lichtadvies aan huis). Vaak krijg je dat geld terug als je de lampen bij ze aanschaft. Mmdat je betaald hebt voor het advies ben je ook vrij om ergens anders leuke lampen te kopen.

   Hartelijke groet,

   Sven

 8. Wat een hoop verschillende opties heb je tegenwoordig om uit te kiezen he.. Staan echt hele toffe tips in, neem ik zeker mee om na de kerstdagen mijn woonkamer mee op te leuken!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}