Alternatieven voor de traditionele verwarming

apr 28

Radiatoren zijn nodig om je interieur warm te krijgen. Alleen zijn de standaard radiatoren in een interieur vaak een doorn in het oog. Je gaat er vaak van uit dat de verwarming die er nu eenmaal zit, het dan maar gewoon is. Je denkt er vaak niet aan dat het anders kan.

Hieronder vind je 9 realiseerbare oplossingen.

Radiator cover

Bekend zijn de houten radiatorcovers. Deze wat landelijke of klassieke radiatorcovers verbergen de radiator. Dit wordt veel toegepast in oudere landelijk gelegen huizen.

Wat veel mensen nog niet kennen, zijn de strakke metalen radiatorcovers. Het grote voordeel is dat je door het metaal geen verlies in rendement hebt. Deze covers zijn vaak in alle kleuren te bestellen, soms zelfs met fotoprint. Ze nemen nauwelijks ruimte in en passen op (bijna) iedere gewone radiator.

Met een paar eenvoudige magneetjes worden de covers op de plek gehouden en met een mooi strak rooster aan de bovenzijde valt de radiator ineens veel minder op.

Toepassen: Wanneer je op een voordelige wijze een strak resultaat wilt.

Wandconvector of vrijstaande convector

Jaga_mini_2-300x279

Een wandconvector is een verwarming dat gebruik maakt van het stijgen van warme lucht. Een fijn pakket van door cv-water verwarmde lamellen trekt koude lucht van onder aan. Dit wordt verwarmd door deze lamellen en komt als warme lucht aan de bovenzijde uit de convector.

Een groot voordeel van een convector is dat deze een ruimte razendsnel verwarmt. Door het snelle verwarmen verbruikt je ketel ook minder gas en is de temperatuur in de ruimte veel stabieler. Vergeleken met een radiator geeft een convector géén stralingswarmte. De buitenkant van het apparaat wordt dus nooit heet.

Een convector kan eenvoudig een gewone radiator vervangen en past op het standaard cv netwerk. De buitenkant van een convector lijkt heel erg op de radiatorcover. Deze is glad en in veel kleuren te krijgen. Aan de bovenzijde zit een rooster.

Toepassen: Wanneer je naast strak design je energierekening wilt drukken én egale warmte in je kamer wilt.

Convectorput

energy-savers-nl2006-2007_page_097_image_0016Een variant op de wandconvector is de convectorput. Een convectorput wordt verdiept in de vloer gebouwd. Je ziet dan alleen nog een rooster, dat gelijk ligt met de vloer. Daarmee is het een goede oplossing wanneer je een prachtige glasgevel tot op de vloer hebt. Daarnaast warmt het apparaat snel op en heeft het dezelfde voordelen als een wandconvector.

Convectorputten zijn er al vanaf 9cm inbouwdiepte. Daarmee kunnen ze dus in bijna iedere vloer toegepast worden.

Toepassen: Wanneer je niet wilt dat een verwarming je zicht naar buiten wegneemt.

Klassieke radiator

Ecorad-authentieke-radiatoren-vanaf-jaar-1850-nieuw-gebruikEcorad-authentieke-radiatoren-vanaf-jaar-1850-nieuw-gebruikEcorad-authentieke-radiatoren-vanaf-jaar-1850-nieuw-gebruikEen klassieke radiator koop je niet voor zijn rendement, maar voor het gietijzerwerk en de sfeer van zo’n apparaat.

Je kunt vaak nog echte oude radiatoren op Marktplaats.nl vinden, maar veel fabrikanten hebben de klassieke modellen weer opnieuw uitgebracht, waarbij ook het rendement iets verbeterd is.

Toepassen: In een klassieke of juist moderne omgeving als statement.

Designradiator

Net als met een klassieke radiator, kun je ook met een designradiator een statement maken. In de laatste paar jaar hebben er heel veel nieuwe ontwikkelingen op dit vlak plaatsgevonden. Jonge designers en kunstenaars hebben designradiatoren ontworpen, waarvan je niet eens door hebt dat het een radiator is.

Een praktisch apparaat kan ook mooi zijn. Een designradiator staat fantastisch op een muur die contrasteert met de kleur van de radiator. Bijvoorbeeld een donkere muur met daarop een witte designradiator. Het is een echte eyecatcher en daar is ‘ie ook voor bedoeld.

Toepassen: In de badkamer of wanneer je op zoek bent naar een echte eyecatcher als verwarming.

Vloerverwarming

Je kunt vloerverwarming in zowel een elektrisch als een cv-systeem te krijgen. Een cv-systeem wordt vaak in je ondervloer ingefreesd, waarover een deklaag gestort wordt. Deze deklaag zorgt ervoor dat de warmte egaal verspreid wordt.

Een elektrisch systeem is vaak een kunststof mat die vlak onder -veelal- de tegels gelijmd wordt.

Je kunt vloerverwarming toepassen onder de meeste harde vloeren, zoals veel soorten parket, tegels, gietvloeren, etc.

Niet iedere ondervloer is geschikt voor vloerverwarming en het is een intensieve ingreep. De vloer moet namelijk aan de onderkant goed geïsoleerd zijn.

Een nadeel van vloerverwarming is, dat je niet meer in de vloer kunt boren. Grote kans dat je dan de leiding lek boort. Verder zijn beide systemen erg veilig en onderhoudsarm. Dat moet ook wel, je kunt er immers lastig bij.

Met vloerverwarming zijn radiatoren vaak overbodig, maar worden soms nog gebruikt als bijverwarming. De vloer wordt bij vloerverwarming nooit te warm, daarvoor zorgt een speciale thermostaat.

Wil je weten of jouw vloer geschikt is voor vloerverwarming? Neem dan contact op met een vloerverwarmingsspecialist. (maak hier een link van als service, werk je samen met iemand, promoot hem dan, waarom eigenlijk jou niet vragen)

Toepassen: Wanneer je een koude vloer hebt, zoals tegels en je radiatoren wilt vermijden.

Houtkachel

Bullerjan_05Ik vind het heerlijk om op een koude winteravond voor een houtvuur te zitten. Lekker lezen of gezellig kletsen met een wijntje erbij. Houthaarden of -kachels zijn er in vele soorten en maten. In Nederland worden deze kachels bijna altijd als bijverwarming gebruikt, maar in veel landen is dit nog steeds de hoofdverwarming.

Nadeel is wel dat een houthaard onderhoud vergt aan de pijp. Zo moet er een keer per jaar een schoorsteenveger komen. Ook ruik je na een avondje stoken de haardlucht in huis.

Brandgevaar is er met een nieuwe schoorsteen nauwelijks, zeker wanneer je deze goed laat controleren door een schoorsteenveger.

Houthaarden kun je in een schouw inbouwen, of vrijstaand gebruiken. Er zijn zelfs modellen die hangen aan het plafond.

Toepassen: Als je het leuk vind om af en toe een vuurtje te stoken en lekker wilt genieten van het geknetter en de stralingswarmte.

Gashaard

kalfire_heat_hoek1Vaak worden houtkachels vervangen voor gashaarden omdat deze apparaten een hoger rendement hebben én heel praktisch in het gebruik zijn. Je zet ‘m aan met je iPad of met de bijbehorende afstandsbediening, waarmee je ook nog eens de vlammen kunt bedienen. Ga je weg? Met een druk op de knop is het apparaat uit.

Een veelgehoord nadeel: Een gasvlam blijft natuurlijk maar een benadering van een houtvlam en is lang niet zo speels. De fabrikanten zijn heel actief om de vlammen mooier en levendiger te maken. De apparaten geven een steeds mooier vlammenbeeld.

Houd er rekening mee dat een gashaard, zeker een grote heel veel warmte geeft. Zeker in een kleine ruimte wordt het al heel snel veel te warm.

Toepassen: Wanneer je wel van vlammen houdt, maar je geen houtkachel wilt of kan.

Glasverwarming

Schema-raamverwarming.gifNog niet heel bekend is elektrische verwarming in glasplaten en ramen. Het systeem lijkt een beetje op de achterruit van de auto, maar dan zo fijn dat het niet meer te zien is. Een groot voordeel is dat je niet meer de koudeval van de ramen meer hebt.

Het systeem wordt veelal toegepast wanneer het lastig is een cv-leiding aan te leggen, bijvoorbeeld in een serre, of wanneer u geen gasaansluiting wilt. Glasverwarming is ideaal te combineren met zonnecollectoren.

Per m2 glas dat verwarmt, gebruikt het ongeveer 50W stroom. Dat is redelijk zuinig.

Toepassen: Wanneer cv leidingen niet mogelijk zijn, wanneer je last hebt van kou die vanaf de ramen komt.

Ga je verbouwen?

Lees dan hier verder

Leave a Comment:

(4) comments

Ton a couple of years ago

Beste Interior Issues,

Kan een convectorput oom later in een serre worden aangelegd?

Zo ja, is het mogelijk dat u dat wellicht kuntbkomen beoordelen bij ons?

Reply
  Interior Issues a couple of years ago

  Beste Ton,

  Het beste kun je dat aan een aannemer of cv monteur bij jou uit de regio vragen.

  Reply
A. Bergen 6 years ago

Als wellicht waardevolle aanvulling op uw rubriek “alternatieven voor de traditionele verwarming” wil ik u graag
radiatoren voorstellen van aduRad.
Onze slogan is “opvallend onopvallend”.
Kenmerkend zijn de 2 mm dikke, gepolijste, direct watergevoerde voorplaat en de brede markante gesloten zijkanten.
Radiator kan met één of meerdere hoeken of in gebogen vorm gemaakt worden.
Lengte en hoogte tot 4000 mm.

Reply
  Linda 3 years ago

  Iemand ervaring met dit soort radiatorombouw?

  Reply
Add Your Reply

Leave a Comment:

CONTACT US
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.
Plan je verbouwing!
Verbouwen is intensief en complex. Wij hebben al onze ervaring samengevoegd in een stapsgewijze handleiding. Zo kun zonder zorgen je verbouwing voorbereiden.
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.
Wacht even!
Download nu zonder risico het GRATIS (ver)Bouwhandboek! Of je nu opnieuw inricht, verhuist, verbouwt, nieuwbouwt... Dit boek is een must-have en bovendien helemaal gratis!
Je gegevens zijn veilig: Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht.
Je ontvangt geen reclame van derden.
Plan je verbouwing!
Verbouwen is intensief en complex. Wij hebben al onze ervaring samengevoegd in een stapsgewijze handleiding. Zo kun zonder zorgen je verbouwing voorbereiden.
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.
Vervelende pop-up?
Hopelijk maar een klein beetje. Nog vervelender is het wanneer je gaat verbouwen of opnieuw inrichten zonder ons GRATIS handboek.
Je krijgt:
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.
Terug van weggeweest?
Je krijgt deze melding omdat je minimaal 60 seconden op deze pagina bent. Big Brother is watching you...
 
En ik hoop natuurlijk dat dat komt doordat je aandachtig aan het lezen bent.
Er staat namelijk een handboek met nog meer leesvoer voor je klaar:
 • In 4 stappen van idee tot resultaat
 • Verbouwen, verhuizen, nieuwbouw etc
 • Uitgebreid handboek
 • Inclusief gratis Bonusmateriaal
 • Wees de aannemer de baas
 • Voorkom fouten waar je spijt van krijgt
 • Heb straks een huis dat perfect bij je past
  Je mailadres wordt niet weggegeven of verkocht. Je ontvangt geen reclame van derden.